ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Плевенски кардиохирурзи спасиха жена с рядка операция

Здраве
21.04.2019  |  15:32
503

 

Плевенски кардиохирурзи спасиха 73-годишна жена, получила рядко срещано комбинирано разкъсване на кръвоносни съдове. За случая  съобщи БНТ.

Заради големия риск от втора последователна сърдечна операция лекарски колегиум решава да приложи минимално инвазивна процедура, като се имплантира стент. 73-годишната Николина Иванова от плевенското село Опанец е докарана в болницата от Спешна помощ в безсъзнание и с разкъсване на аортата. Последвала 8-часова успешна животоспасяваща операция, при която е поставена биокативна протеза.

Проф. Владимир Данов, кардиохирург: При контролната томография се оказа, че има второ разкъсване в областта на главната артерия, която води към мозъка. Една нова хирургична манипулация би била изключително тежка. Пациентката се поема от т. нар. "хард екип", който е на денонощно разположение в болницата.

Доц. Николай Димитров, инвазивен кардиолог: Тънкият момент е, че тук има две артерии и когато едната е разкъсана, не можеш да протезираш двете, защото едната ще бъде запушена, тъй като има двоен изход. Вследствие на което се направи тази интервенция със стент-графт, който се постави.

Пациентката разказва, че не си спомня нищо от последния ден на март, когато получава разкъсването на аортата: „Пулсът беше намален, кръвното ми постоянно високо беше и все отлагах“.

Подобен случай се среща изключително рядко в лекарската практика, обобщават лекарите. Жената се чувства добре и ще бъде изписана до няколко дни.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design