ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Плюшеното мече на етно-българската демокрация

Коментар
26.08.2017  |  11:13
1 705

Преди да седна да пиша колонката за днес, реших да проследя през интернет две години назад терористичните изблици  на планетата, но за тях ще стане дума друг път.   Откровено казано, стъписах се и се ужасих от поредицата „кланета в мирно време” и засега се отказвам да я коментирам. Но затова пък в тоя дух доброволно се „нанизах”, като откъснато листо тютюн върху наниз „кафяво злато”- така наричат тютюна в кърджалийско, където се чудят по кой път, с чия помощ да хванат - на Аллах, или на Иисус, защото  всички пътища в Родопите водят към действително спокойна и демократична BG-свобода, но все пак- свобода на ограничената, или по-скоро - на „пречупената” човешка инициативност. Точно така, именно тази  отлика на стопанската свобода  може да  погоди лош номер на управниците, ако нездрави сили се опитат да я използват. Пиша го, защото се сетих за фалиралите надежди на десетки и стотици български мюсюлмани, които се препитават още от времето на социализма с отглеждането на тютюн. И това е характерно не само за Родопите. В Североизтока, и най-вече в селата на географската област Делиорман (Лудогорие), е същата картинка. Нашите мюсюлмани обаче са миролюбиви и търпеливи. Пък и беднотията в днешна България е по равно разпределена между правоверните и християните. Разбира се, не изключвам възможността  сред тукашните мюсюлмани да съществуват фанатици, както и при християните, и при будистите, да речем. За добро или за по-малко добро (зависи от гледната точка!), българските мюсюлмани си имат ДПС+ още няколко разклонения  на отцепили се по един файтон хора - турско-етнически партийки. Имат си обаче и ГЕРБ, и БСП. Да не забравяме и стожерите на етническия мир - национал-патриотичните  формирования, вече  в реалната властова матрица.

 

        

Точно поради по-горе изброените наблюдения (според мен!) етническата хромозома на българския мир е уникална.

          

Не знам с каква идея в Асеновград се проведе Национална кръгла маса за реална политика и ефективно решаване проблемите на етническата интеграция. За да си говорим познати неща, за да обобщим безвъзвратно пропиляното „Десетилетие на ромското включване” (2005-2015). Или, за да действаме, само че в каква посока?! Задавам си и четвърти въпрос, дали изобщо е здравословно да „човъркаме” в етно-моториката (естествения ход на нещата) на хомогенна, но все пак здраво градена толерантност  през всичките, изминали дотук 139 години след освобождението от турско робство? 

          

Етническият мир не е плюшено мече. И нека не го приравняваме  към популярната, но доста изтъркана формулировка „циганската работа” -  да ме прощават интегрираните роми!  Те, заедно с неинтегрираните, са толкова български граждани, колкото и останалите етноси в сегашния социално обществен договор,  приет и одобрен единодушно от  мнозинството - като законов модел на   съжителството помежду ни.

 

До утре  в „От бряг до бряг” 

Ваш: St. Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg  

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design