ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Пожарите в Плевенски регион зачестиха през последните дни

Общество
13.09.2017  |  15:31
226
Само за ден огнеборците са реагирали на 21 сигнала за произшествия

Пожарите през последните дни зачестиха тревожно. Само във вторник огнеборците са реагирали на 21 сигнала за произшествия, съобщи областната полицейска дирекция.

Два са били пожарите в контейнери за отпадъци в Плевен на улица "Иван Вазов". 16 пожара са възникнали в сухи треви и храсти. Инцидентите са регистрирани в землищата на село Петърница, Плевен - площад „Иван Миндиликов“, село Садовец, село Биволаре, село Гривица, Плевен - по главен път за Русе, до разклона за село Згалево, Долни Дъбник, Белене, село Радомирци, село Чомаковци, Червен бряг, село Градище, село Асеновци, село Козар Белене, Кнежа и др. Благодарение на бързата намеса на служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” пожарите не са обхванали по-големи площи.

На 12 септември в 11:57 часа при РДПБЗН - Плевен е съобщено за пожар в селскостопанска постройка - помещение за животни в град Гулянци. Пожарът е потушен от служители на РС ПБЗН – Гулянци с два автомобила. При огледа е установено, че причина за инцидента е късо съединение. При произшествието са унищожени покривна конструкция 100 кв.м, фураж бали 200 и 20 куб.м дърва за огрев. Пострадали няма.

Две са оказаните технически помощи - разлято масло на пътното платно в Плевен, жк "Сторгозия", и оказване съдействие на трудноподвижен човек – в същия квартал.

Нарастването на броя на пожарите е тревожно, тъй като при условия на сухо и ветровито време те могат да бъдат сериозна заплаха за вилни зони, населени места, полски и горски масиви, живота, здравето и имуществото на хората.

Причините за възникване на пожарите са основно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на необезопасени места и др. Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като силният вятър е предпоставка за бързото разпространение на огъня.

Напомняме ви за абсолютната законова забрана за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи! Законът за опазване на земеделските земи забранява “изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци”.

Апелираме жителите и гостите на областта да бъдат по-внимателни с огъня и да спазват основните правила за недопускане на пожари, а именно:

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи. При почистването на селскостопански и вилни имоти и дворове отпадъците не трябва да се изгарят, а да се изнасят на определените и безопасни места. Не позволявайте на децата да играят с кибрит, запалки, пиратки и др. Особено внимание по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти. Не палете крайпътни ивици и други площи със суха тревна растителност. Запаленият в сухи треви огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд. Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности. При подготовката на зимнина, устройване на пикници и барбекюта да се вземат мерки за изгасяване на огнищата. При възникване на пожар потърсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на телефон 112, призовават от областната полицейска дирекция.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design