ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Представиха процедурата за АЕЦ "Белене" пред потенциални инвеститори

Бизнес
06.06.2019  |  12:05
398

В рамките на международната конференция "Българската атомна енергетика -национална, регионална и световна енергийна сигурност" с домакин град Варна, министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря с главния изпълнителен директор на "Фраматом" Бернард Фонтана. "Фраматом" е една от компаниите, които проявяват интерес към участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

Министър Петкова представи пред Бернард Фонтана основните моменти от процедурата и акцентира върху решението на българския парламент проектът да се реализира на пазарен принцип, без преференциални договори за изкупуване на произведената електроенергия и без държавни гаранции, информират от Министерството на енергетиката. Петкова е подчертала, че процедурата предвижда възможност за участие както на стратегически инвеститори, така и на компании, които биха желали да купуват произведената електроенергия. По нейните думи, след като изтече срокът за подаване на заявления за участие, ще бъде изготвена кратка листа на кандидатите, към които Министерството на енергетиката ще се обърне с покана да подадат обвързващи оферти.

"Нашето правителство смята, че проектът АЕЦ "Белене" е важен не само за България, но и за целия регион", подчерта Петкова. Тя е изтъкнала пред своя събеседник, че в момента се търси възможност за участие на Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора в проекта и реализацията му като регионален. По нейните думи анализите показват, че проектът е жизнеспособен и за правителството остава предизвикателството да го доведе до успешен край.

По-рано Теменужка Петкова разговаря във Варна и с представители на китайската национална ядрена корпорация CNNC и "Росатом", които също проявяват интерес към участие в процедурата.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" бе публикувана на 22 май тази година в официален вестник на ЕС и в момента вече тече 90-дневният срок, в който потенциалните партньори могат да подадат заявления за участие в проекта.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design