ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Протест на лекари и сестри в УМБАЛ „Канев“

Общество
13.07.2018  |  15:59
2 310
Излязоха днес на символична стачка заради неизплатени суми по клинични пътеки

Лекари и медицински сестри от УМБАЛ „Канев“ се събраха днес на символична стачка, за да поискат неизплатените пари по клинични пътеки за май. Над 100 медицински работници застанаха за половин час под прозорците на директорския кабинет в двора на болницата. Директорът Иван Стоянов обаче отсъстваше.

Медицински сестри се оплакаха, че в някои отделения, като в Гинекологията например, вече три месеца вземат с около 30 процента по-малко. "От три месеца, от февруари на нас не ни се плащат половината от парите, които сме изработили по клинични пътеки. Източването на болниците в България става чрез обществени поръчки, консултантски услуги и един куп договори", заяви гинекологът д-р Боян Атанасов.

Според протестиращите не достигат не само парите, но и персоналът. Те заявиха, че заради ниското заплащане медицински кадри напускат, а останалите трябвало да дават извънредни дежурства, за които пък им плащали на шест месеца.  Протестиращите изразиха съмнения, че русенското здравно заведение ще последва съдбата на болниците в Ловеч и Враца.

Служителите обаче не могат да съдят болницата за допълнителните пари, защото нормативната уредба дава право на директора да преценява в кои месеци да разпределя сумите от клинични пътеки.

От ръководството заявиха, че са спазени стандартите и след като няма печалба, няма да има и допълнителни пари. Д-р Йосиф Новаков, заместник-председател на Съвета на директорите, обясни, че по документи всичко е изрядно. Ако в следващите месеци се прецени, че има достатъчно пари, тогава отново ще се разпределя и допълнителното материално стимулиране, допълни д-р Йосиф Новаков.

През това време медиците само се надяват, че протестът им ще бъде чут и че ръководството на здравното заведение ще преразгледа политиката си.

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design