ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Пълнена агнешка плешка

Сити кулинар
11.04.2017  |  16:31
3 571
На светия за всички християни празник Великден се чества Възкресението на Божия син Исус Христос. Празникът е подвижен и винаги е в неделния ден на Страстната седмица. Тази година се пада на 16 април като православният и католическият Великден съвпадат. По традиция Възкресение Христово се празнува в продължение на 3 дни, а подготовката за неговото посрещане започва по време на Страстната седмица. След дългите пости на Великден за първи път се хапва месо. По традиция това е агнешко, което обикновено се приготвя на пещ или на фурна.

Продукти:

 

1 агнешка плешка

  1. агнешки бял дроб

1 агнешки черен дроб

2/3 чаена чаша ориз

1 връзка пресен лук

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка джоджен

1/2 чаена лъжица черен пипер

1 супена лъжица червен пипер

4 супени лъжици олио

 

 

Приготвяне:

 

Първо се подготвя плешката. За да можете да срежете плешката и да получите “джоб”, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, направете го внимателно. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката, който джоб разширявате с ръка. Докато подготвяте плешката слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути.

Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен. Нарязвате черния и белия дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също нарязания магданоз и джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черният и белият дроб), черния пипер и 1/2 чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността.

Последната стъпка от рецептата е същинското пълнене на плешката. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб” с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка, която не можете да съберете в плешката, добавете малко вода и я сварете отделно. Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец плътно, тъй като при печене оризът набъбва и ако не е добре зашита може да излезе.

Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте половин литър вода. Печете пълнената плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2 1/2 - 3 часа като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design