ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Рекорден брой жалби срещу здравната система отчете омбудсманът

Общество
23.05.2018  |  17:03
805
Освен пациентите, оплаквания са са подали и медицински сестри, лекари, както и директори на болници
Снимка: БГНЕС, архив

 

Рекорден брой жалби срещу здравната система отчете омбудсманът Мая Манолова тази година. Проблеми с достъпа до медицинска помощ и достъпа до лекарства поради техните цени са сред основните оплаквания на гражданите. Жалби са подали и медицински сестри, лекари, както и директори на болници заради новите здравни политики, които по думите им ги ощетяват. Данните бяха изнесени по време на дискусия за проблемите в сектора, организирана от омбудсмана Мая Манолова, предаде "Дарик".  

 

Тя напомни, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъдат отпуснати пари за заплати за болниците в Ловеч и Враца. "Но същата е ситуацията в още - по моя информация - 15 болнични заведения. Част от тях са подали жалби пред Главната инспекция по труда - става дума за 12 лечебни заведения - поради факта, че заведенията са в състояние на фактическа несъстоятелност и заради искане на персонала да бъде започната съответна процедура пред съда заради неплатени заплати", каза Манолова.
 

Тя призова здравния министър да отдели необходимите средства и за останалите болници, които са в тежко финансово състояние. "Най-добре е също така и Здравната каса да се организира с изплащането на 150-те милиона лева надлимитна дейност, която е изработена от болничните заведения през последните няколко години", каза още общественият защитник.


Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев формулира три конкретни искания, които омбудсманът да изпрати до депутатите – остойностяване на труда на лекарите и сестрите, преработване на здравната карта и отпадане на лимитите в здравеопазването. В заключение д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пък поиска отмяна на забраната за приватизация на болници.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design