ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Решено: Прекратяват регистрацията на колата при провал на техническия преглед

Общество
23.11.2017  |  12:07
1 162
Въвеждат сигнал до тел.112 при задействане на въздушните възглавници на автомобила с време и място

 

Регистрацията на моторно превозно средство ще се прекратява служебно, ако при годишния технически преглед се установят опасни неизправности. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за МВР. При успешно преминаване на повторен технически преглед регистрацията на превозното средство ще се възстановява също служебно.

 

Според управляващите, със закона ще се засили контролът върху превозните средства, те ще са технически изправни, а крайният ефект ще бъде намаляване на произшествията, предаде Actualno.com. Ще се готви законова забрана за първа регистрация на технически неизправни коли. През периодични технически преглед вече ще преминават и мотопедите, двуколесните, и триколесни превозни средства с атракционна цел, и високоскоростните трактори, решиха още депутатите.

 

Предвижда се да бъде създаден специален орган по надзор, а обменът на информация между МВР и Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" за регистрираните превозни средства и за техническите прегледи да се извършва по електронен път.

 

В закона се предвижда и глоба за манипулиране на километражи. С промените от следващата година се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall. Това е спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата.

 

Системата може да бъде задействана и ръчно, като сигналът се пренася чрез мобилните мрежи и може да осъществява звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-близкия център за приемане на спешни повиквания. Снимка: Интернет, архив

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design