ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Родолюбие: Откриха паметник на Васил Левски в Канада /Снимки/

Свят
30.10.2017  |  11:09
2 216
Игнат Канев - известният бизнесмен и дарител, роден в Русенско, е в основата на проекта
Паметник на Левски в Канада
Снимки: Пресцентър на Генералното консулство на България в Торонто

 

Първият паметник на Апостола на свободата Васил Левски е открит в Канада, научи "Брягнюз". Тържествената церемония се е състояла на 29 октомври в Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън. Освещаването на монумента е извършено от енорийския свещеник отец Валери Шумаров.

 

В знак на признателност към Апостола и в израз на почит към паметта му, са били положени венци и цветя. Церемонията завършила с културна програма в изпълнение на танцовия ансамбъл „Димитровче“ и рецитал на Мишел Новакова и Симон Бошнакова от неделното училище „Канев“ при БИПЦ „Св. Димитър“.

Проектът се е осъществил от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, който е роден в русенското  с. Горно Абланово и често си идва от Канада в родния край, където направи редица големи дарения; настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън с председател Цветанка Христоскова; с организационната подкрепа и координация от страна на генералния консул на Република България в Торонто Петър Крайчев; дарения и спомоществователство от редица наши сънародници и сдружения на българската общност както в Канада, така и в България. Това коментираха от Генералното консулство на република България в Торонто по повод събитието.

 

​Участие в празничната церемония са взели домакинът Игнат Канев и Димитрина Канева; генералният консул в Торонто Петър Крайчев;  временно управляващият посолството в Отава Светлана Стойчева-Етрополски; завеждащият консулската служба в ГК-Торонто Десислава Атанасова; почетният председател на БИПЦ „Св. Димитър“ д-р Константин Вълчев; членове на настоятелството с председател Цветанка Христоскова; отец Валери Шумаров; фолклорният ансамбъл „Димитровче“ с ръководител Димитър Минков; възпитаници на неделното училище „Канев“ с директор Стамена Димова; стотици българи, енориаши, спомоществователи, представители на карловското землячество, средства за масово осведомяване и др.

 

От името на храма Христоскова връчила сертификати на дарителите за изграждане на паметника – сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България – сред които и първият дарител, и член на църковната община „Св. Димитър“ Марин Балинов от Манитоба.

В посрещнат възторжено поздравителен адрес до българската общност по повод тържественото събитие Президентът на Република България Румен Радев заявява: „За мен е чест да се обърна към Вас и да Ви поздравя с откриването на паметника на Васил Левски в Торонто! Щастлив съм, че родолюбивата българска общност, благодарение на своята енергия и отдаденост, доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек. Паметникът е ярък символ на това, че там, където се пази жив споменът за личността и делото на този велик българин, където има човещина и патриотизъм, Апостолът винаги ще живее в сърцата. Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме. Нека винаги да помним, че най-трайният паметник на Апостола е в народното съзнание и следването на неговите завети. Бъдете здрави!" 

 

Отчетен е бил приносът и изразена благодарност към множеството институции, организации, сдружения, физически и юридически лица в България и Канада, допринесли за изграждането на паметника на Апостола на свободата, сред които:

  • Почетният консул Игнат Канев, Димитрина Канева, настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър“ с председател Цветанка Христоскова и отец Валери Шумаров; генералният консул Петър Крайчев и ГК-Торонто за организационната и координационна роля по проекта;
  • Институционалната подкрепа от Президента на Република България Румен Радев, българското правителство с министър-председател Бойко Борисов и министъра на външните работи Екатерина Захариева;
  • Министерството на външните работи и дирекция „Америка“ с директор г-н Чавдар Жечев, Министерството на културата и др.;
  • Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, с помощта на която през април 2017 г. бе изготвена концепцията за изграждане на монумента;
  • инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска, които създадоха специално за българите в Канада уникално произведение на изкуството с висока културно-историческа и художествена стойност;
  • Логистичният партньор на инициативата DHL Експрес България с изпълнителен директор г-н Румен Иванов и оперативен координатор по логистиката Георги Стоев.
  • Инженерно-техническата група на място в Канада с ръководител Георги Николов;
  • Всички българи, доброжелатели и дарители в България и Канада, както и медийният партньор в. „Български хоризонти“, които са допринесли за успешната реализация на този исторически проект.

 

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design