Бряг News Бряг news rss абонамент http://www.briagnews.bg/ bg 21.02.2019 Свинско бонфиле със сирене http://www.briagnews.bg/svinsko-bonfile-sus-sirene Monday, January 28, 2019 Свинското е от най-предпочитаните продукти в кухнята на любителите на крехкото месо. През зимните месеци ястията със свинско месо са почти задължителни на трапезата, тъй като могат да се приготвят с домашното кисело зеле и са много подходящи за консумация с домашните туршии. Рецептата на шеф Майкъл Джон от Лондон http://www.briagnews.bg/receptata-na-shef-maikul-djon-ot-london Monday, January 21, 2019 Салата "Нисоаз" със сирене халуми Обявиха регламента за кулинарното състезание „Дунавска трапеза“ http://www.briagnews.bg/obyaviha-reglamenta-za-kulinarnoto-sustezanie-dunavska-trapeza Monday, June 11, 2018 Яйца на вода http://www.briagnews.bg/yaica-na-voda Wednesday, May 09, 2018 За Великденската трапеза: Агнешко бутче с мед и бира http://www.briagnews.bg/za-velikdenskata-trapeza-agneshko-butche-s-med-i-bira Monday, April 02, 2018 Продукти: 1 агнешко бутче 1 ч.л. сол пресен джоджен или мента 1 бира 1 с.л. мед Плевен: Първокласници участваха във вкусно състезание „Храниш ли се здравословно?“ http://www.briagnews.bg/pleven-purvoklasnici-uchastvaha-vuv-vkusno-sustezanie-hranish-li-se- Thursday, December 07, 2017 Пикантно сиренце и баничка http://www.briagnews.bg/pikantno-sirence-i-banichka Tuesday, June 06, 2017 Бърза баница с овче сирене и прясно мляко Шаран на фурна с ориз и гъби http://www.briagnews.bg/sharan-na-furna-s-oriz-i-gubi Monday, June 05, 2017 Няма по подходящо попълнение в менюто от рибата, особено след като падна забраната за улова й и може да се намери прясна на пазара. Гозби за селски сборове http://www.briagnews.bg/gozbi-za-selski-sborove Tuesday, April 25, 2017 В много тясна връзка и близост с именните дни са традиционните събори, или както още ги наричат сборове. По традиция събор се прави само лятно време – по народния календар – от Гергьовден до Димитровден, а по социалистическия празничен календар беше от 1 май до 7 ноември. През пости събор не се прави. А също – няма село без събор. Пълнена агнешка плешка http://www.briagnews.bg/pulnena-agneshka-pleshka Tuesday, April 11, 2017 На светия за всички християни празник Великден се чества Възкресението на Божия син Исус Христос. Празникът е подвижен и винаги е в неделния ден на Страстната седмица. Тази година се пада на 16 април като православният и католическият Великден съвпадат. По традиция Възкресение Христово се празнува в продължение на 3 дни, а подготовката за неговото посрещане започва по време на Страстната седмица. След дългите пости на Великден за първи път се хапва месо. По традиция това е агнешко, което обикновено се приготвя на пещ или на фурна. Пролетно меню с коприва и спанак http://www.briagnews.bg/proletno-menyu-s-kopriva-i-spanak Wednesday, March 08, 2017 И отново дойде време да си кажем „Хванахме се за зелено”. След дългата зима с тежки мазни трапези, е наложително да разнообразим менюто си с първите листни зеленчуци. По пазарите можем да намерим спанак и коприва, които стават както за постни ястия, все пак сме във времето на Великите пости, така и за някоя яхнийка с пилешко или агнешко например. Зелениите са подходящи за салати, супи каши, запеканки, мусаки, баници и т. н. Към спанака и копривата ще може да добавим лопуш, лобода, киселец. Всички те пък вървят със зелен лук и чесън. И въобще, за радост на любителите на здравословното хранене, настъпва времето на пролетната зелена кухня. Кога е оправдано да се използва свинска мас? http://www.briagnews.bg/koga-e-opravdano-da-se-izpolzva-svinska-mas Thursday, February 09, 2017 За кои ястия е оправдано да се използва свинска мас? Кафе от гъби – следващата суперхрана? http://www.briagnews.bg/kafe-ot-gubi-sledvashtata-superhrana Thursday, February 09, 2017 Кафе, направено от гъби, се определя от мнозина като следващата суперхрана, съобщава британското издание „Индипендънт“. Киселото зеле е хитът на сезона http://www.briagnews.bg/kiseloto-zele-e-hitut-na-sezona Tuesday, January 10, 2017 Киселото зеле е един от най-актуалните продукти в зимното ни меню. Освен, че от него се приготвят вкусни манджи, то има и други качества – доказани лечебни свойства. Още древните елини лекували рани с кисело зеле. Препоръчвали го като най-доброто средство против безсъние. Доказано е отдавна, че зелето намалява активността на щитовидната жлеза и успокоява нервната система. Смята се също, че киселото зеле е като метла за стомаха. То помага и срещу рак на дебелото черво. Гозби с праз лук през цялата зима http://www.briagnews.bg/gozbi-s-praz-luk-prez-cyalata-zima Wednesday, January 04, 2017 Празът е от пресните зеленчуци, които могат да присъстват на трапезата ни през цялата зима. Богат е на хранителни вещества, има разнообразен минерален състав. Съдържа витамин С, каротин, витамин Е, калий, калций, фосфор и мед. Полезен е за храносмилането, подпомага сърдечната дейност, пречи на атеросклерозата и действа пречистващо. Но не се препоръчва при бъбречни болести. Той е с по-мек и по-сладък вкус от лука. Най-вкусна е бялата част. Зелените листа най-често се използват в супи и задушени ястия. Може да замести лука в почти всички рецепти. Празът може да се консумира както суров, така и като основа на вкусни ястия. Подходящ е за гарнитура към свинско месо, говеждо месо, кюфтета, пържено или панирано птиче месо и риба. Мартенска коледна питка елхичка /СНИМКИ/ http://www.briagnews.bg/martenska-koledna-pitka-elhichka-snimki Wednesday, December 28, 2016 Пита с плънка от пиле /СНИМКИ/ http://www.briagnews.bg/pita-s-plunka-ot-pile-snimki Tuesday, December 27, 2016 Пълнена тиква с пиле http://www.briagnews.bg/pulnena-tikva-s-pile Tuesday, December 20, 2016 /рецептата е заимствана от бразилската кухня/ Телешки джолан в гювеч http://www.briagnews.bg/teleshki-djolan-v-gyuvech Wednesday, December 14, 2016 Въпреки че у нас не е толкова разпространено колкото свинското и пилешкото, телешкото месо има страхотни вкусови качества. То е много по-изчистено от мазнини и като че ли малко по-трудно за приготвяне, но това месо определено трябва да намира място на българската трапеза. При добро приготвяне, то става съвсем крехко и може да служи като основен продукт както за супи, така и за основни ястия. Особено популярно у нас е телешкото варено, традиционна супа е и телешката шкембе чорба. Във варианта за основно блюдо може да се задушава или да се пече гювеч или тава с добавка на подправки и зеленчуци. Пълнени дюли с кайма http://www.briagnews.bg/pulneni-dyuli-s-kaima Wednesday, November 02, 2016 Дюлите в най-голяма степен символизират есента с жълтия си цвят и силен аромат. Въпреки приятния им вкус те обаче рядко са предпочитани като пресни плодове, основно заради твърдостта им. За сметка на това могат да намерят много разнообразно приложение в есенното и зимното меню, тъй като са подходящи за салати, основни ястия и десерти. Комбинират се добре с различни видове меса. Особено атрактивни са пълнените дюли, при това могат да са както в солен вариант – с кълцано месо или кайма, така и в сладък – с ориз или сушени плодове и ядки.