ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Румен Петков: Ще продължим битката за реализацията на АЕЦ „Белене“ и газопровода

Общество
12.01.2018  |  15:10
264
Румен Петков

„През тази година ще продължим битката за двата енергийни проекта – АЕЦ „Белене“ и газопровода, които са изключително важни и за нашия регион.“ Това заяви в Плевен членът на националното ръководство на партия АБВ Румен Петков.

„Повече от всякога имаме възможност да отидем към реализация на проекта „Белене“. За него има деклариран сериозен инвеститорски интерес от  китайската държавна електрическа компания. Тя е готова да участва със солидно финансиране и да изкупи 100 процента проекта. Държавата ни вече е инвестирала около 3 млрд. лв. там и тя във всички случай трябва да запази минимум това свое финансово участие. По моя информация „Росатом“ и „Атомстройекспорт“ също проявяват инвестиционен интерес и ние трябва да намерим силното за нас като държава решение“, каза още Петков.

Според него изпълнението на проекта АЕЦ „Белене“ ще даде друга динамика на икономиката на региона – развитие на строителството, машиностроенето, на леката промишленост и на други отрасли. Това ще върне много хора в Плевен, а и не само в него, но и в Свищов, Велико Търново и други градове. От изоставащ, регионът има възможност да се превърне в един от най-динамично развиващите се в страната.

„Това е един голям приоритет за партия АБВ и за България. Много се надявам, че в парламента ще се намери политическа воля проектът АЕЦ „Белене“ да стартира по най-бързия начин. Не бива да отблъснем такива инвеститори като китайската държавна електрическа компания, „Росатом“ и „Атомстройекспорт“. Турция изгражда осем нови реактора, Унгария – два нови, Румъния – също два нови. Не е нормално от държавата, която гарантираше енергийната сигурност на региона, след 15-тина години да се превърнем във вносители на електроенергия“, допълни Румен Петков.

Изграждането на газопровода също ще осигури работа на много хора в региона, смята Петков. Предвидено е трасето да мине през шест общини от Плевенска област. Това означава няколко хиляди човека да бъдат ангажирани с изпълнението на проекта в тези общини. А след завършването му няколкостотин човека ще участват в поддръжката и охраната му и ще имат ежедневна прехрана.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design