ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Румънците се връщат от чужбина, за да протестират срещу промени в законите

Свят
10.08.2018  |  10:48
1 187
Предвижда се обиските да се правят след предварително уведомяване на заподозрените, видеозаписите да не важат в съда, обвиняемите да присъстват на разпитите на свидетели и др.
Протестите в Румъния срещу правосъдните инициативи вече не стихват много време. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

 

 

Големи антиправителствени протести ще се състоят в няколко румънски града. Най-масовата демонстрация ще е в Букурещ. Очаква се в нея да вземат участие десетки хиляди хора. От вчера в северната ни съседка пристигат румънци, живеещи в чужбина, които ще се включат в проявите, предаде КРОСС. Недоволството от различни инициативи в правната сфера вече е от над година, но се разгоря особено много от края на 2017-а и е срещу законодателни промени, прокарани от мнозинството на социалдемократите. Вече няколко месеца броженията не спират, защото се смята, че промените попречат на борбата с корупцията. В началото на тази година dw.com очерта някои от тези промени.

 

В тях е предвидено обвиняемите лица да присъстват на разпитите на свидетелите, обиски да се извършват само след предварително уведомяване на заподозрените, видеозаписите да не се считат вече за съдебно доказателство, а хората, обвинени в корупция, да не бъдат задържани в следствения арест. Някои депутати дори обсъждали възможността злоупотребите със служебно положение да не представляват наказуемо деяние, ако не е надхвърлена определена парична граница. Всичко това нагорещи възмущението на румънците. Сегашните протести нямат официални организатори, а са инициирани от различни асоциации и граждански платформи.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design