ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Русе: 34 лекари напуснали болницата за 2 години, още двама се стягат за Франция

Здраве
22.12.2011  |  09:31
910
Един български анестезиолог може да започне работа в Германия със стартова заплата от 5500 евро, медиците масово учат чужди езици, коментират запознати

 

34 лекари са напуснали русенската болница през последните 2 години, сочат данните на местната структура на Българския лекарски съюз. Още двама от медиците няма да работят в Русе от началото на 2012 година и вече стягат куфари за Франция.  Половината от лекарите са напуснали, за да емигрират в чужбина, споделя председателят на колегията д-р Антон Въжаров.   По думите му, болницата напускат предимно работещите в Спешно приемно,  анестезиолози и акушер-гинеколози, на възраст между 30 и 50 години. Медиците в Спешното не издържат на напрежението и намират препитание в други отделения. Опитните анестезиолози и гинеколози пък са добре приети в здравни заведения в Германия, Франция и Англия. Основната причина за отлива на медиците от здравеопазването в България е ниското заплащане, коментира д-р Въжаров. По думите му един български анестезиолог има възможност да започне работа в немска болница със стартова заплата от 5500 евро, а в Русе, макар и сравнително добро, заплащането все още е твърде ниско.   Другата причина, поради която лекарите бягат в чужбина,  е липсата на правила за работа в българските лечебни заведения, както и спадът на доверието в лекарската професия.  Медиците потегляли в чужбина и заради децата си, тъй като не виждали сигурност и добра перспектива за тях в България.    Според  шефа на местната лекарска колегия, в Русе се утвърждава тенденция за остър дефицит на кадри в болничната помощ, който ще продължи да се задълбочава през следващите години. Докторите, които  все още са на работа, масово учели чужди езици, защото били отчаяни и имали намерение да търсят реализация в друга държава. Младите, които завършват Медицина пък бързали да подпишат договор с работодател от Западна Европа.

Подобна е ситуацията и в доболничната помощ, споделя д-р Въжаров, тъй като джипитата масово страдали от недоимък, а натоварването им било голямо.  Сега остър дефицит на медици се усещал предимно в малките населени места, уточнява той. Пример за това били селата в община Иваново, където здравноосигурените се обслужват от двама лекари. Нужно е държавата да излезе от финансовия колапс, в който се намира, както и да се създадат по-добри механизми за работа, за да стане лекарската професия у нас по-привлекателна, смята д-р Антон Въжаров. На снимката: д-р Антон Въжаров.

Снимка:д-р Антон Въжаров

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design