ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русе: 34 осъдени са се измъкнали, издирват ги по света и у нас

Новините днес
08.03.2018  |  10:17
457
Общо в страната от правосъдието са избягали 925 човека, трима от тях са с доживотен затвор, издирването в България е с изключително ниска ефективност, коментират от Прокуратурата
Сотир Цацаров
Снимка: Пресцентър на Прокуратурата

 

34 души, осъдени в Русе, са се изплъзнали от правосъдието и сега се издирват в страната. За 24 от тях е издадена Европейска заповед за арест, 21 са обявени за международно издирване ШИС, МОКП Интерпол. Общо за страната издирваните за излежаване на присъди са 925 човека, трима от които са получили доживотен затвор - двама от района на Пловдивската прокуратура и един - от Благоевградския район.

 

Това стана ясно от данните, представени от главния прокурор Сотир Цацаров на заседание на Правната комисия в Парламента. Анализът включва проблеми и мерки за преодоляване на бягствата от правосъдие. От 925-те 62-ма са чужденци. 917 осъдени са обявени за Общодържавно издирване.

 

Прокурорите са издали и изпратили за изпълнение 577 Европейски заповеди за арест по отношение на всички осъдени на лишаване от свобода за повече от четири месеца или с наложено по-тежко наказание, за които е установено, че пребивават на територията на държава членка на ЕС. 481 са дадени за международно издирване ШИС, МОКП Интерпол.

 

В чужбина се укриват 700 осъдени, което е над 75% от общо издирваните. За част от тях са събрани данни за променена самоличност и използване на неистински документи за самоличност. Най- значителен е броят на укрилите се осъдени за престъпления против транспорта – 198 човека, което е около 1/5 от общия брой „бегълци от правосъдието“ (925). Сравнително висок, а и с близки стойности, е и броят на осъдените за кражби – 168 лица и за престъпления, засягащи половата неприкосновеност – 153.

 

Изключително ниска е ефективността на оперативно–издирвателните мероприятия на територията на страната, се коментира в анализа. Трудностите произтичат от липсата на възможности за използване на СРС, а и за проследяване и анализиране на информацията от мобилните оператори.    

 

По разпореждане на ръководството на прокуратурата е създаден  Електронен регистър на осъдените лица с неприведени в изпълнение наказания „лишаване от свобода“ или „доживотен затвор“, неиздирени повече от месец. В регистъра се генерират автоматично данни чрез Унифицираната информационна система на ПРБ за: осъденото лице; последния му известен адрес; неприведените в изпълнение наказания; датата на обявяване за издирване и № на телеграмата, с която е обявено за ОДИ; датата на издаване на ЕЗА или молба за екстрадиция; датата на обявяване за издирване чрез Интерпол/ШИС; последна актуална информация от издирвателните действия.

 

Своевременният обмен на информация със служителите на ГД „Охрана“ при Министерство на правосъдието и ГД „НП“ при Министерство на вътрешните работи ще бъде обезпечен посредством предвидената възможност за техен достъп до информацията в Електронния регистър, коментират от Прокуратурата. 

 

По инициатива на Главния прокурор е създадена съвместна работна група от прокурори, представители на Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието, която следва да подготви проект на Инструкция и експертни предложения за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства и на Закона за електронните съобщения, които да позволят използване на СРС и данните от мобилните оператори при издирване на „бегълци от правосъдие“.  

 

Главният прокурор е отправил предложение до министъра на вътрешните работи за създаване на открит, общодостъпен сайт /“издирва се“/, който да съдържа данни, включително и снимки, на всички издирвани от МВР лица - не само на бегълците от правосъдие, а и на обявените за издирване по молба на техни близки, както и изчезнали лица.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design