ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русе: До месец съдът решава кой е виновният по делото на Математическата срещу образователния инспекторат

Общество
14.09.2018  |  15:26
658
Днес бяха последните пледоарии в зала

На днешното поредно дело по жалбата на директора на МГ "Баба Тонка" срещу заповед за държавния план прием, издадена от началника на РУО Росица Георгиева,   съдия Вилияна Върбанова оповести, че директорите на още две училища от 13 септември са пожелали да бъдат присъединени като страни по делото в полза на началника на РУО. Това са професионалните гимназии в град Бяла и град Две могили. След това думата взе защитникът на Митко Кунчев, адвокат Стефанова, която заяви, че продължават да поддържат тезата, че заповедта на Росица Георгиева е незаконосъобразна, а като доводи използва редица нормативни актове. Адвокат Стефанова добави, че директорите изготвят своите предложения за държавния план прием, а началникът на РУО трябва да ги представи пред съответната община точно така, а не видоизменени, както се е случило и затова от предложените 5 паралелки в Математическата е отпаднала една. Митко Кунчев сподели, че в началото е имал колебания дали да води това дело, (най- вече заради държавния ресурс, който ще трябва да бъде похарчен),  но към днешна дата е напълно убеден, че така е трябвало да постъпи. Той заяви, че когато отхвърля предложенията на директор за държавния план прием, началникът на РУО трябва да се мотивира, а това не е направено. В емоционалното си слово директорът се позова на цитати от бившия министър на образованието Даниел Вълчев и от бившия американски президент Барак Обама, позова се още на Стратегията за развитие на професионалното образование и обучението, както и на омбудсмана Мая Манолова, която споделя мнението,че развитието на професионалното образовние не трябва да става за сметка на профилираното.  Той апелира за прозрачност  и диалог между институциите(какъвто според него е липсвал), както и да се работи за това бъдат мотивирани учениците в това, което изучават. "Днешните пледоарии излязоха извън предмета на делото", заяви пък адвокат Иванова, защитник на началника на РУО и обяви, че  началникът  няма правно задължение да препише предложенията за план прием, дадени от директорите, тъй като работата му е да се съобрази и с нуждите на общината.

Няколко думи пожела да каже и Росица Георгиева, която започна с това, че началникът на РУО е длъжен да защитава интересите не само на децата, кандидатствали в Математическата гимназия, а на децата в цялата област. Добави, че кадрите на тази гимназия не се включват в системата на образованието и липсват учители по математика. Обоснова позицията си още и с това , че парите за образование са държавни. "Важно е желанието на децата, но е важен и обществения интерес" , заяви Росица Георгиева.   

Тя реши също да репликира директора на МГ и използва цитат   от сегашния министър, според който "Трудна е задачата да намерим баланса между личния и обществения интерес". Началникът на РУО завърши със заключението, че намаленият брой паралелки ще подейства по- скоро оздравително, тъй като освен желанието на децата, важни са и техните възможности , а нейният поглед към точките на класиралите се в една паралелка от МГ показва доста голяма разлика в успеха между първия и последния ученик.

 В края на днешното дело прокурорът  изказа становище, че заповедта е законосъобразна и жалбата на Митко Кунчев не следва да бъде уважена, а съдията обяви, че   съдът ще се произнесе за изхода на делото в законния 30 дневен срок. 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design