ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русе: Дрон за бърза помощ спасява живот, сензори предават мястото на катастрофата

Общество
14.06.2018  |  17:24
910
В Русенския университет откриха младежкото ЕКСПО, екипи от различни държави показват иновативни разработки
Русе младежко експо

Румен ДИМИТРОВ

Иновативното младежко ЕКСПО  бе открито днес в Русенския университет от ректора чл.-кор. проф. Христо Белоев. Третото издание на форума е част от Международната конференция "HEInnovate: Подкрепа на институционалната промяна във висшето образование" (14-16 юни 2018 г.), която се провежда под патронажа на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) към ООН и се координира от МОН. За първи път тази година изложението привлича участници от Франция, Португалия, Малта, Румъния, Литва и други европейски страни, които представят своите иновативни продукти. Общо 38 екипа  – научно-изследователски екипи, ученически фирми, студентски професионални клубове и стартиращи компании представиха свои разработки, макети и прототипи по време на Иновативното младежко ЕКСПО.

 

Животоспа­ся­ващ дрон, който предлага бърза помощ на пациенти със сърдечен арест показа екипът на Университета по медицина и фармация от Клуж Напока, Румъния. Сред привличащите внимание участници бяха членовете на "Тренвио", студенти в дигитална магистърска програма на Европейския институт по иновации и технологии, част от "Сорбона университет". Те представиха корабоплавателна компания за групови пътувания, в която пътуващите закупуват местни, качествени продукти и ги доставят на клиенти. От една страна пътниците печелят джобни пари, от друга клиентите им получават локално недостъпни стоки. Предоставянето на услугите, както за пътуващите, така и за клиентите се гарантира чрез създаването и управлението на сигурна, лесна и мощна платформа.

 

Проектът NEVROtech на Университета в Лисабон свързва виртуалната реалност и невронауките за лечение на фобии. Иновативният метод за лечение, заедно с традиционните, използвани до момента, дава възможност за оптимизация на тера­пията. Той съчетава виртуална реалност и ЕЕГ-сигнали като и осигурява обективни показатели за количествено определяне на терапевтичната ефек­тивност.

 

Стартиращата компания на Института за висше образование Сент Мартин от Малта показа пред публиката в Канев център проектът INTACT, спечелил европейското предизвикателство на Джуниър Ачийвмънт за 2017 година в Хелзинки. Екипът представи технология, повишаваща безопасността на мотоциклетистите. Сензори за удар, монтирани в каската на мотоциклетиста, са свързани с приложение за смартфони, което автоматично уведомява аварийните служби и роднините на пострадалия, като посочва мястото, на което е станал сблъсъкът.

 

Математическата гимназия в Русе се представи с три учебни компании  - „VICEM“, „Retyres“ и „Mаster Minds“. Единият от ученическите екипи е разработил биопестицид, който опазва пчелите, другият е създал технология, с която от стари автомобилни гуми се произвеждат автомобилни масла, а третият ученически отбор работи за по-добрата комуникация между служителите в институциите и хората със слухови проблеми, създавайки своеобразен Call Centre с жестомимични преводачи.

 

Учениците от СУ „Възраждане“ показаха макет на електрически велосипед със система за автоматично заключване и възможност за проследяване чрез мобилно приложение, а връстниците им от Английската гимназия – система за пречистване на аквариуми. Възпитаници на Гимназията по облекло „Недка Иван Лазарова“ показаха трансформиращи се дрехи от колекцията „България – част от пъстрия свят на Европа“.

 

Различни екипи от Русенския университет представиха своите разработки, като най-много бяха автомобилите. Клуб „Автомобилист“ показа прототип на електромобил, „Четири колела“ – картинг автомобили с алтернативно задвижване, а HydRU – прототип на градски автомобил, задвижван с водородна клетка. Роботи и модели на самолети, направени от студенти, технологии за дигитализация и визуализация на исторически и културни паметници, прототипи на системи за измерване на памаретри на околната среда и физиологични параметри на човешкото тяло бяха част от разработките, които публиката видя.

 

Приветствие в началото отправи зам.-кметът на община Русе Страхил Карапчански от името на кмета Пламен Стоилов. „Тази успешна инициатива, чието трето издание  има изразен международен характер, умело насърчава предприемачеството и иновативните проекти. Това напълно съответства с политиките за развитие на Община Русе, която е една от двете в България със своя иновационна стратегия и основната цел е утвърждаване на Русе като град на знанието“, каза Карапчански. Той добави, че през 2018 г. Русе заема челното 4-то място в престижна класация на британския „Файненшъл Таймс“ за малки европейски градове на бъдещето. По-широкият Русенски регион е поставен още по-напред в същата подредба – на второ място като най-перспективен малък регион в Европа, изпреварвайки по този начин столични райони като тези на София и Скопие.

 

Приветствия отправиха и Георги Димитров - заместник-началник на отдел "Иновации и EIT" в Европейската комисия, Ангелина Ламбрева – директор на Дирекция „Висше образование“ в МОН, Росица Георгиева – началник на Регионално управление на образованието в Русе и Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети в България. Поздрав към участниците в конференцията „HEInnovate“ и „Младежко ЕКСПО III“ направиха учениците от МГ „Баба Тонка“, които представиха легендата-спектакъл "Майки и синове".

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design