ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русе: Готвят промени в транспортната схема в града, 12 000 души казали в анкета какво искат

Общество
16.05.2019  |  14:09
486
Електронни билети за градския транспорт ще могат да се купуват през мобилния телефон, Общината търси финансиране
общинска сесия русе

Електобуси ще купува русенската Община, а парите ще дойдат от икономисани средства по европрограми. Това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет. През следващия програмен период акцентът ще бъде върху закупуване на нов подвижен състав и изграждането на ново собствено депо на дружеството „Общински транспорт“, обяви зам. – кметът Страхил Карапчански. Въвеждат се редица новости като нощна линия в Русе. В края на месеца ще бъде открит и първият в Русе буферен паркинг с оглед намаляване проблемите с паркирането в централната градска част. Ако се докаже ефективност на услугата, има готовност в Русе да се изградят още паркинги, подчерта Страхил Карапчански.

 

Има готовност за въвеждането на електронни билети за градския транспорт, които да се закупят през мобилния телефон. За целта обаче ще се търси финансиране. В средносрочен план се планира нова маршрутна схема в града. 12 000 русенци са участвали в анкетно проучване с оглед адаптиране на тази схема с техните потребности. До  септември тя ще е готова и ще влезе в сила. Поетапно ще се закупи нов подвижен състав още през този програмен период в рамките на икономисаните пари по оперативните програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“. Подадени са искания до управляващите им органи да се закупят електробуси.

 

Общинският съвет в Русе обаче ще вземе решения в тази посока, защото ще е необходимо и общинско финансиране. Ще се търси и партньорство с Европейската инвестиционна банка. И още една тема, свързана с транспорта, обсъдиха съветниците. Постъпил е протокол от заседание на съвета на директорите на „Общински транспорт” за искане от Община Русе за инвестиционен кредит в размер на 323 х. лева. Той ще се ползва  за закупуване, доставка и пускане в експлоатация на 17 тролейбуса. От писмото на изпълнителния директор става ясно, че исканият краткосрочен заем от Община Русе ще бъде погасен чрез изтегляне на инвестиционен кредит от финансова институция. Общинските съветници одобриха предложението.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design