ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Русе: Готвят вихър от кукери, актьори, носии, песни, танци, кулинария

Общество
13.02.2018  |  16:50
2 353
В Деня на народната носия, посветен на Заговезни, ще представят и най-дългото пано от шевица, съставено от 200 елемента
Русе Дойче шуле Ден на народната носия
Подробности за празника бяха дадени днес на брифинг в Общината

 

Зрелищно кукерско шествие под звуците на автентични чанове ще даде на 16 февруари старт на голямо празненство в Русе, посветено на Сирни Заговезни. То е организирано от училищното настоятелство „Фридрих Шилер“ по проект, финансиран от Фондация „Русе – град на свободния дух”, и реализиран с подкрепата на Фондация „Еконт“.

 

Ще се включат ученици от Дойче шуле и родители, артисти, групи за автентичен фолклор от читалищата от Семерджиево, Николово, Чилнов, Ценово и Бяла. В шествието на автентични народни носии ще участват ученици от почти всички русенски училища. За първи път ще бъдат показани и облекла от автентичната колекция на жител на град Бяла – Велико Тодоров, предвиден е също така и конкурс „Родител и дете“.

 

Кукерското шествие на Деня на народната носия ще е от 10,20 часа пред "Канев център". За 10,30 часа е планирано официалното откриване на празника, а минути по-късно ще бъдат открити изложби на кукерски маски и битови предмети. По време на тържеството актьори от театър „Камила“ и студио „Нашенци“ ще представят обредни практики, характерни за Сирни Заговезни, сред които и традиционното „хамкане“. 

 

Към традициите на празничната българска трапеза участниците и гостите ще имат възможност да се върнат, благодарение на кулинарните умения на родителите, които ще представят различни ястия. По време на Деня на народната носия ще бъде представено и най-дългото пано от шевица, което е направено от ученици и се състои от 200 елемента. Ще бъдат наградени и победителите от ученическите конкурси за кукерска маска и за литературна творба на тема „Прошката“. 

 

В конкурса за кукерска маска са взели участие 92 маски, кукли и пана на автори от почти всички русенски училища.  От тях за призовите места са отличени 9. Конкурсът за есе, разказ или стих на тема „Прошка“ се проведе в две възрастови групи от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас.  След обстойно разглеждане експертната комисия реши да отличи 18 от творбите.

 

Подробностите за празника бяха дадени днес на брифинг в Общината. В пресконференцията участваха Силвия Велизарова – представител на училищното настоятелство, Искра Иванова –директор на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, д-р Марияна Георгиева – автор на проекта и преподавател по български език и литература в СУПНЕ „Фридрих Шилер“, Галина Панова – преподавател по изобразително изкуство в СУПНЕ „Фридрих Шилер“, водещите на събитието Жулиета Иванова и Велизар Велизаров, и Елена Минкова – изпълнителен директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

 

„Същността на проекта е приобщаване на съвременните млади хора към идеята за българщината, за завръщането към корените и точно по тази причина той отговори на целите на конкурсната програма „Знание и растеж“, коментира по време на срещата Елена Минкова. Проектът беше представен от д-р Марияна Георгиева и Галина Панова.

 

„Празникът е предшестван от сериозна подготовка, която е съпътствала учебния процес в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и  интересът на учениците е голям“, коментира директорът на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ г-жа Искра Иванова.  Тя уточни, че проектната идея е насочена към всички ученици и учители и родители в Русе, и е свързана със създаване на чувство за принадлежност към корените и смисъла на традициите, чрез което ще се формира трайно позитивно отношение и ще се създаде реална предпоставка за съхранение и предаване на уникалната българска фолклорна идентичност.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design