ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русе: Градушка колкото лешник помля слънчогледа и царевицата в Долна Студена и Ценово /Снимки/

Общество
17.05.2019  |  12:44
1 220
Имаше и силен вятър и дъжд, тръгнаха свлачища, затрудниха движението
градушка ценово

 

Силен вятър, пороен дъжд и градушка се изсипаха над Долна Студена и Ценово снощи, 16 май, около 21,30 часа. „Природната стихия унищожи близо 80 на сто от посевите с есенници, пролетни култури, овощни градини и лозови масиви на стотици декари в землището на селото“, коментира кметът на Долна Студена Николай Стойчев. За по-малко от половин час се изсипаха близо 40 литра дъжд на квадратен метър. Интензивният валеж е бил придружен с градушка, която е достигала големината на лешник. Ледените зърна се сипаха в продължение на почти петнадесет минути. Днес още рано сутринта стопаните установиха, че по нивите са останали да стърчат само стръкове от стеблата на слънчоглед и царевица.

 

Движението на автомобили по два пътни участъка в общината беше затруднено, защото се образуваха сериозни наноси от кал и камъни. Със специализирана техника разчистването им започна от рано сутрина в петък. Почти до обяд в канавките можеше все още да се види част от ледената маса. В продължение на няколко километра по пътя Обретеник-Ценово се образуваха кални коловози. За шофьорите най-сериозното препятствие беше преди входа на Ценово. Кална маса и камъни се свлякоха по пътя между селата Долна Студена и Ботров.

 

От общинската администрация в Ценово алармираха областния управител на Русенска област за ситуацията и очакват комисия от Областна дирекция „Земеделие и гори“ да направи оглед и оценка на щетите, за да се компенсират земеделските производители.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design