ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русе: Казус с имуществени вреди разрешаваха студенти в Административния съд

Общество
16.04.2018  |  17:19
400
В Деня на отворените врати магистратите включиха ученици в „Съдебно кафене“

Симулативен процес, открити съдебни производства, образователна правна работилница, срещи и разговори с ученици, студенти, преподаватели, медии и гости. Това бяха част от акцентите в организираната от Административния съд в Русе информационна кампания „Ден на отворените врати“. Инициативата, която се осъществява с цел популяризиране дейността на съда и повишаване правната култура на гражданите, привлече интереса и на представители на съсловни и младежки неправителствени организации.

     

Началото на празничния ден бе поставено от председателя на съда Диан Василев, който запозна присъстващите с особеностите на административното правораздаване. В рамките на програмата беше демонстриран начинът за разпределяне на постъпилите в съда дела. Изненада и вълнение провокира решението на съдия Василев реално да въведе някои от учениците в процедурата по разпределянето на делата.

  

Малко по-късно кампанията продължи с посещения в съдебните зали, срещи и разговори със съдебни служители, а съдия Вилиана Върбанова представи на гостите акценти от  вътрешноорганизационната дейност на институцията и правилата за посещение и поведение в съда.

       

Денят на отворените врати продължи със симулативен процес, разигран от студенти втори курс на специалността „Право” на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Казусът бе свързан с претенция за заплащане на имуществени вреди след отменено наказателно постановление. Преди началото на съдебното производство студентите анонсираха функциите на всеки участник в процеса. В залата присъстваха съдии, прокурори, университетски преподаватели, граждани и представители на медии.

     

От името на Юридическия факултет на РУ „Ангел Кънчев“ доц. Емануил Коларов поздрави магистратите за празника и благодари на ръководството и съдиите за всеотдайността и търпението им при осъществяването на общи дейности и съвместни изяви.

    

За първи път в Деня на отворените врати бе организирана образователна правна работилница (workshop) „Съдебно кафене“ с ученици на Профилирана английска гимназия „Гео Милев“. На ротационен принцип в дискусионен формат три екипа десетокласници изследваха, анализираха и представяха своите решения по три теми: „Принципи на административния процес“, „Структура на съдебната система“ и „Правни казуси“. Фасилитатор на срещата бе съдия Елга Цонева.

   

 

  

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design