ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русе: „Медика кор“ празнува 10-годишнина, освети новото си отделение

Здраве
06.12.2017  |  14:49
5 577
През болницата са преминали 24 838 пациенти от всички региони на България, спасени са и редица чужденци, със специализирания си екип и модерната апаратура, здравното заведение е сред водещите в страната
медика кор освещаване
Снимки: Брягнюз

 

Специализираната болница за активно лечение по кардиология „МЕДИКА КОР“-Русе чества десетата си годишнина. Юбилеят бе отбелязан днес с тържествено освещаване на новото отделение, в което се помещава болницата. То е вече на ул. "Рига" 35 (бившата III-та поликлиника).

 

Сред гостите на събитието бяха председателят на Общински съвет - Русе чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, началникът на дирекция „Здравни и социални дейности“ в община Русе Мариела Личева, бившият кмет Божидар Йотов и др.

 

СБАЛК „МЕДИКА КОР“ стартира дейността си на 6-и декември 2007 г. Първият пациент на болницата е роденият през 1934 г. Марин Станков. При стартирането на дейността, в лечебното заведение са работили трима лекари инвазивни кардиолози – д-р Александър Доганов, д-р Валентин Кръстев и д-р Валери Гелев. За пациентите са се грижили девет медицински сестри и две санитарки.

 

Към момента лекарите наброяват 28 -  петима инвазивни кардиолози, седем специалисти по кардиология и девет специализанти по кардиология. Петима от лекарите имат втора специалност – вътрешни болести. В екипа работят и двама анестезиолози, трима лекари по клинична лаборатория и двама лекари със специалност образна диагностика. Медицинските сестри са 26, от които девет инвазивни. За хигиената в болницата се грижат девет санитари. За десетте години в СБАЛК „МЕДИКА КОР“ са обучени четирима инвазивни кардиолози и девет инвазивни медицински сестри.

 

От откриването досега, през лечебното заведение са преминали 24 838 пациенти. В болницата са пролежали 14 988 мъже и 9 850 жени. За периода от десет години с остър миокарден инфаркт са преминали 4 684 пациенти, от които 2 983 с ST елевация и 1701 без ST елевация. Мъжете с ОМИ са 3 130, а жените - 1 554. Основната възрастова група пациенти с ОМИ са хора на възраст над 55 години – 3 640, следвани от възрастова група от 35 до 55 години – 1 007, и до 35 години – 37. Най-младият пациент е на 18 години, а най-възрастният - на 96. В болницата са лежали пациенти от всички области в България. Най-много болни са постъпили от областите – Русе, Силистра, Разград, Търговище и Велико Търново. В болницата са спасени и редица чужденци.

 

СБАЛК „МЕДИКА КОР“ е оборудвана с последно поколение ехокардиограф, съдов дуплекс-доплер, стрестест система, апарат за интрааортна балонна контрапулсация, апарати за синхронизирано кардиоверзио с бифазни потенциали. На пациентите с всички видове сърдечни заболявания могат да бъдат извършени коронарографии, периферни ангиографии и инвазивни процедури с последно поколение ангиограф. Апаратът е снабден и със софтуер за невроинтервенционални процедури.

 

От откриването досега, СБАЛК „МЕДИКА КОР“ се стреми да подобри качеството на предлаганите услуги, като редовно работи с редица консултанти и обучители по инвазивна кардиология от България и Европа. От 6 години кардиологичната болница е организатор и на практическия семинар с онлайн връзка „Русенски ендоваскуларни дни“. По време на семинарите наши и чуждестранни специалисти представят съвременни методи за лечение и диагностика.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design