ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Русе: Нови 4 деца със салмонела, в яслите минават на пакетирана храна /Нови подробности/

Общество
28.06.2019  |  16:59
1 202
Детската млечна кухня остава затворена, целият персонал насочен за микробиологично изследване

 

Областна дирекция по безопасност на храните – Русе (ОДБХ-Русе) издаде и връчи днес, 28 юни, заповед за временно прекратяване дейността на Детска млечна кухня, свързана със случаи на хранително заболяване на деца от Детска ясла № 9 в град Русе. Издадено е предписание за спиране реализацията на храните от обекта, който вече е запечатан до изясняване на ситуацията – съмнение за взрив от хранително заболяване. От днес, 28 юни, е спряно изхранването на детското заведение, след положителните за Салмонела група Б резултати от изследванията на децата. Това съобщиха официално от Агенцията по безопасност на храните по повод затварянето на Детската млечна кухня в Русе, за което вече съобщихме.

 

Русе: Заради съмнения за салмонела затвориха Детска млечна кухня до понеделник

 

От Общината пък уточниха, че се е взело решение  другата седмица яслите да не се затварят. "Отчитайки затрудненията за родителите, са взети мерки детските ясли да работят. На извънредна среща в Община Русе днес с Областна агенция по безопасност на храните, беше взето решение от понеделник да се предоставя предварително пакетирана храна до излизането на резултатите от лабораторните изследвания", казаха от Общината.

 

От БАБХ дадоха  нови подробности по случая. На 27 юни от Регионална здравна инспекция – Русе (РЗИ-Русе) подават информация към ОДБХ-Русе за случай с потвърдено за Салмонела гупа Б на дете, посещавало Детска ясла № 9 в гр. Русе. Става ясно, че има заболяло на 17 юни дете, което е хоспитализирано на 19 юни в ОИБ УМБАЛ „Канев”АД – Русе. Направени са изследвания на детето и на 25 юни излиза положителен резултат за Салмонела група Б.

 

Веднага след получаване на известието от РЗИ-Русе на 27 юни, е извършена проверка на Детска ясла № 9, където има регистрирана разливочна за получаване на храна, приготвена от  Детска млечна кухня. Инспекторите от отдел „Контрол храни” – ОДБХ-Русе, след извършване на проверката, не са констатирали несъответствие, свързано с безопасността на храните. В обекта е установено, че се спазва добра хигиена, наличните храни се съхраняват съгласно условията, посочени от производителите, обслужващият персонал е с редовно заверени лични здравни книжки.

 

Редовно са водени записи по системата за управление безопасността на храните. Проверени са препаратите за почистване и дезинфекция, които са правилно съхранени и в срок на годност, коментираха още от Безопасност на храните. Днес, 28 юни, ОДБХ-Русе е уведомена за друго дете, заболяло на 24 юни и хоспитализирано на 26 юни в ОИБ УМБАЛ „Канев”АД – Русе, със съмнение за Салмонелоза, за което има вече потвърждение за положителен резултат за Салмонела.

 

Също днес, в 10 часа,  русенската Агенция е уведомена от РЗИ-Русе за потвърдени нови 4 положителни проби за Салмонела гупа Б. Пробите са взети от РЗИ по тяхна процедура при съмнение за Салмонела, на деца и персонал, посещаващи Детска ясла № 9 в гр. Русе. Две от децата са с проявена вече клиника, а две са само носители – нямат изявена клиника на заболяването.

 

"По повод случая от ОДБХ-Русе предприемат необходимите действия по компетенции. Създаден е  Кризисен екип с представители на ОДБХ-гр. Русе. Извършено е изследване за установяване броя на заболелите, хоспитализирани и контактни лица в Детска млечна кухня и Детска ясла № 9. Изяснено е каква храна са консумирали заболелите и контактните лица през последните 24 часа. Взети са проби за лабораторно изпитване от оставените проби готова храната, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и технологично оборудване, отривки от ръцете на персонала и транспортирането им до лаборатория в ОДБХ-гр. Варна. Насочен за микробиологично изследване – Салмонела група Б, е целият персонал на Детската млечна кухня, казаха още от Агенцията.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design