ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русе: Новото замръзнало кралство се пробуди, разказва красиви истории /Снимки/

Общество
24.12.2017  |  08:20
1 326
Има замък, камина с огън от лед, леден танц с принцеса, приказна шейна, тайнството на Рождество... През следващите дни ще е отворено по няколко часа сутрин и следобед
леден фестивал Русе

 

Снощи в Русе беше "провъзгласено" новото Замръзнало кралство. Това стана с награждаването на творците от различни държави, които няколко дни ваяха от лед Кралството, изпълнено с красиви приказки.

 

На откритата сцена на площад „Свобода” те получиха специални награди от Община Русе и Фондация „Русе град на свободния дух“. Малко преди Кралството да отвори безплатно врати за ледената експозицията, Ралица Константинова, водеща официалното откриване на Фестивала,  представи  участващите майстори на скулптурите. Тази година в Ruse Ice Fest се включиха 8 творци, двама от които - кураторите, също направиха фигури, но не участваха в състезанието. Ето имената на майсторите:

• Донатас Моцкус, световно известен скулптор от Литва, извая Снежанка;
• Инес Валтере - скулптор от Латвия, направила закачлива игра „Първи сняг“;
• Андрей Молоков, от Чебуксари, Русия, който видя Пробуждане в Замръзналото кралство;
• Жолт Тот, скулптор от столицата на Унгария Будапеща, който извая „Леден танц с принцеса“.
• Виктор Царски, архитект, ежегоден строител на ледения хотел в Швеция и победител в първия леден фестивал в Русе 2014 г. Тази година той подари на Кралството „Приказна шейна“ от лед;
• Даниел Кънчев, който миналата година направи своя дебют на лед в третото издание на фестивала, тази година с още по-въздействаща ледена фигура възнесе публиката в тайнството на „Рождество“.
• Ирина Тафлевская, от Одеса, Украйна, творец, познат на публиката от участията си в миналогодишните ледени и три пясъчни фестивала в Русе, отново беше куратор на Русе Айс Фест ’2017;
• Руслан Коровков от Ростов на Дон, Русия, консултант на Община Русе за миналогодишните ледени и три пясъчни фестивала в Русе. Той беше главен куратор на четвъртото издание на Русе Айс Фест.

Те сътвориха замъка, ледения коктейл бар, камина с огън от лед, скулптурата на Елза и кралския трон - единственото място, което може да бъде докосвано от посетителите, защото е отредено за снимки, селфи и цели фотосесии. Тези скулптури не участваха в състезанието по леден карвинг.

 

В четвъртото издание на международен фестивал на ледени скулптури Русе Айс Фест’2017 Наградата за иновация в ледения карвинг спечели Виктор Царски, а отличието му бе връчено от председателя на журито арх. Живка Бучуковска, главен архитект на Община Русе.

 

В категорията специални награди е и Наградата на фондация „Русе град на свободния дух“. Тази година тя беше присъдена на Инес Валтере – Уланде, като отличието й бе връчено от Ирена Петрова - член на управителния съвет на фондация „Русе град на свободния дух“.

 

Наградата на кмета на Община Русе спечели Жолт Тот от Будапеща. Унгарският скулптор получи отличието си от зам.-кмета на Община Русе Наталия Кръстева, която поздрави всички присъстващи от името на кмета Пламен Стоилов и пожела на русенци и гостите на града светли празници.

 

Трета награда в състезанието по ледено скулптиране на международния фестивал Русе Айс Фест ’2017 спечели ледено-кристалната Снежанка, изваяна от изящния майстор от Литва Донатас Моцкус. Наградата беше връчена отново от Наталия Кръстева.

 

Журито на Русе Айс Фест ’2017 отреди второ място за ледената скулптура „Рождество“ на Даниел Кънчев, а наградата му беше връчена от народния представител от ПП ГЕРБ Светлана Ангелова.

 

Победител в четвъртото издание на Русе Айс Фест ’2017 и носител на най-високия приз, Първа награда, е „Пробуждане“ в сърцето на леда, чийто автор е от най-българското място в Русия, наричано Волжска България, Андрей Молоков. Той получи своята награда от Пламен Нунев, народен представител от ГЕРБ.

 

Паричната стойност на наградата на кмета на Община Русе, с която е удостоен унгарският скулптор Жолт Тот - по своя воля той дари на дете с тежко заболяване, на което предстои лечение извън страната. Жолт Тот връчи наградата си на майката на детето, която също присъства на церемонията.

 

Преди награждаването на откритата сцена на площад „Свобода” от 17 часа всички деца и родители имаха възможност да се забавляват с Елза, Анна и Олаф от замръзналото кралство. След церемонията по награждаването пък програмата международния фестивал на ледени скулптури, Русе Айс Фест ’2017 продължи с едночасов концерт на рок група Сода Акустик. През следващите дни ледената експозиция ще бъде отворена от 10 до 13:30 часа и от 14 до 19:00 часа. В тези часове ще работи и Леденият бар.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design