ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русе: Сагата за паралелките след 7 клас се затяга, в делото влязоха 14 училища

Общество
28.06.2018  |  14:22
1 550
Следващото заседание ще е 12 юли, съдът с изисквания към гимназии от общините Бяла, Сливо поле,Ветово, Две могили и Борово, и РУО
Снимки: Авторът

 

Анелия Тонева

 

Поредното заседание на делото по жалбата на директора на русенската МГ"Баба Тонка" Митко Кунчев срещу съкращаването на приема от пет на четири паралелки след седми клас в гимназията, днес се отложи. Оказа се, че в края на работния ден вчера в деловодството на Административния съд в Русе са постъпили 14 молби от директори на професионални и средни училища в Русе и областта да бъдат включени като заинтерисовани  страни по делото, които подкрепят заповедта на началника на РУО Росица Георгиева за държавния план прием през 2018/2019. Някои от директорите присъстваха в залата.

 

След настояване от прокурора за устно потвърждение от присъстващите директори за съгласие да бъде даден ход на делото бяха  конституирани като страни СУПНЕ "Фридрих Шилер", СУ „Свети Паисий Хилендарски” , град Сливо поле, СОУ „Васил Левски“ с ПП Ветово, СУ „Христо Ботев“, Глоджево,АГ"Гео Милев",ПГСАГ „Пеньо Пенев“, ПГДВА „Йосиф Вондрак“, ПГ по  механотехника „Юрий Гагарин",ПГ по транспорт,Русе, ПГО „Недка И. Лазарова“,ПГСС „Ангел Кънчев“,ПГПТ „Атанас Буров“,СУ "Васил Левски" , Русе.

 

Съдия Върбанова даде ход на делото по  жалбата,  заедно с допълнение към нея от 5 юни за това, че в момента на издаване на заповедта Георгиева не е имала представителна власт, тъй същевременно е течала процедура по избор за началник на РУО. Адвокат Стефанова, представляваща МГ по делото заяви, че според издадената заповед, началникът на РУО при изготвянето ѝ, трябва да съобрази стратегиите на съответните общини, а документ за въпросните стратегии не е представен.

 

Заяви още, че те не бламират издадената от РУО заповед, тъй като по този начин биха ощетили приема на 1600 деца,но настоя да бъдат представени списък с бройката на децата от първото класиране според държавния план-прием за учебната 2018/2019 г,( което ще приключи на 3 юли), за да се направи анализ на  ситуацията.

 

В крайна сметка  съдът реши да не  отлага делото чак за септември месец, а в максимално бърз срок то да бъде отново насрочено; беше определена датата - 12 юли и се изискаха две неща: от общините Бяла, Сливо поле,Ветово, Две могили и  Борово да представят  общинския план за стратегии в частта образование, а началникът на РУО Росица Георгиева да представи доказателства, че е имала материална компетентност да издаде оспорвания общоадминистративен акт.

 

След края на заседанието, директорът на СУ "Васил Левски " в Русе  Галин Ганчев сподели пред медиите основанията си за подкрепа на заповедта.Той обясни, че и приемът в повереното му училище е бил съкратен с една паралелка още миналата година, но той се е съобразил с държавната заповед за план- прием.Спомена, че и други училища в града са в същата позиция, т.е. с отпаднали паралелки. На 12 юли предстои продължение на заформилата се сага, дотогава ще е ясно и първото класиране на учениците след 7 клас.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design