ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русе: Старата Музикална гимназия възкръсва, става Нумизматичен музей

Общество
10.10.2017  |  13:37
1 210
Строителните дейности започнаха, ще продължат 9 месеца

 

Днес официално бе обявен стартът на строителните дейности по възстановяването на емблематичната за Русе бивша Музикална гимназия и адаптирането й в сграда на първия частен музей в България - Нумизматичен Музей Русе. Планираната продължителност на работа е 9 месеца, а максималния брой работещи на строителната площадка - 55 човека. Строителството е възложено от Фондация „Братя Бобокови” на „АДИС КАЛИНОВ” ООД. Видът на строежа е „Реставрация, реконструкция, модернизация, преустройство, промяна предназначението и основен ремонт на съществуваща сграда /бивша Музикална гимназия/ в Нумизматичен Музей.

                                                                                                               

Това бе обявено на пресконференция в Музея на спорта, зала Булстрад Арена Русе, от името на Фондация "Братя Бобокови".  Подробности даде Пламен Бобоков – съучредител на фондацията, а на брифинга присъстваха  Галин Григоров, областен управител на Русе, Искрен Веселинов, народен представител; Георги Пейчев, Изпълнителен директор на "Проект Русе" АД и множество журналисти.

 

На пресконференцията бе представен новия директор на Фондация "Братя Бобокови" - Надежда Розева, автор на художествени медали в постоянните колекции на Британския музей, Бергенския музей, Националната галерия в София и други световни музеи. Розева е възпитаник на престижната Национална гимназия за древни езици и култури в София. Завършва Маркетинг в университета Рътгърс в Ню Джърси, след което работи във водещи издателски компании в САЩ.

 

През 2005 се завръща в България и става главен редактор на издателство “Егмонт България”. През 2015 прави специализация в отдела по монети и медали на Британския музей в Лондон, където помага за организирането и каталогизирането на българските исторически медали и банкноти от Освобождението до наши дни. Същата година учи културна дипломация в Берлин в Института по културна дипломация.

 

През последната година ръководи маркетинг отдела на Софийска филхармония. По време на пресконференцията отчет за почти десет годишното съществуване на Нумизматичен Музей Русе, изнесе директорът на музея професор Димитър Драганов – Член на Английското Нумизматично Дружество, Лондон; Почетен член на Румънското Нумизматично дружество; Автор на 8 книги и над 100 научни публикации, отпечатани в реномирани специализирани издания по цял свят; Лауреат на множество български и международни награди.                                          

 

Интересни факти, свързани с Нумизматичeн Музей Русе са, че той е първият частен музей у нас и първият специализиран такъв в областта на нумизматиката в България. Липсата на собствена сграда го определя и като първият изцяло мобилен музей в страна. Основан е през 2008 г. с разрешение на Министерство на културата.       Въпреки, че музеят към момента все още не разполага със собствена сграда, благодарение усилията и методичната работа на професор Драганов, е успял да развие внушителна по обем и качество музейна дейност:                                             

 

Нумизматичен Музей Русе е подготвил, организирал и реализирал със собствени средства 38 гостуващи нумизматични и археологически изложби в почти всички големи български музеи в градовете: Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Благоевград, Плевен, Кюстендил, В. Търново, Силистра, Добрич, Перник и др.). Реализирани са и няколко постер изложби в чужбина. По показател реализирани “гостуващи изложби” Нумизматичният Музей Русе е на първо място в страната. По статистически данни на музеите, в които е гостувал, изложбите му са посетени общо около 600 000 души.                                                                                                                        

 

Освен това музеят е конструирал специални електронни витрини за експониране на монети. Това са лесно преносими мобилни витрини за изложби, снабдени с компютър, монитор и касета за експониране на монетите. Те са най-модерните витрини за експониране на монети и са новост за музейното не само у нас, но и в чужбина.  Трябва да се отбележи и изключително значимата научноизследователска дейност на музея. Нумизматичният музей е представял страната на различни научни международни форуми (конгреси, симпозиуми, конференции), като най-важни са световните нумизматични конгреси, провеждани на всеки 6 години.

 

Последните два конгреса са проведени съответно в Глазгоу (2009 г.) и Таормина, Сицилия (2015 г.). На конгреса в Глазгоу е дадена само една награда и тя е връчена на проф. Димитър Драганов за постер презентацията му “Монетите на скитските царе”, разработена върху колекцията със скитски монети на Нумизматичен Музей Русе. Впечатляваща по своя обем и качество е издателската дейност на музея. Издадени са общо 8 научни книги  и около 40 научни статии, публикувани в реномирани научни издания в България, САЩ, Англия, Германия, Белгия, Румъния, Италия, Испания, Гърция и други.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design