ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Русе: Вижте наградените за принос към изграждането на „Всех Святих“

Общество
10.09.2017  |  12:43
2 738
Из словото на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, произнесено след освещаването на храма днес

 

"Днешният ден за всички ни е радост, утеха и надежда. Той ще остане паметен за нашия прекрасен престолен град Русе, за цялата ни епархия, за Българската православна църква и за Отечеството ни. Защото днес осветихме още един Православен храм, който след повече от четири десетилетия отново се възражда за духовно прибежище на богохранимото ни паство, въздигнат в спомен на разрушената през 1975 г. едноименна русенска църква, на чието място бе построен „Пантеон на възрожденците”.

 

Това каза днес Русенският митрополит Наум след освещаването на новопостроената църква "Всех Святих" в Русе, обръщайки се към присъстващите миряни, патриарх Неофит, духовници от страната и чужбина, премиерът Бойко Борисов, представители на държавната и местната власт.

 

Владиката пространно се спря на историята на разрушаването на храма, на "отминалите скръбни години" и усилията църквата да бъде построена отново.  .... "Всесърдечно благодарим на всички онези, които по един или друг начин, с много и с малко – всеки според възможностите си и според даруваните му от Бога способности – спомогнаха за успешното довеждане докрай на нелекото дело по възстановяването на храма „Всех Святих”, който е жив символ и слава на град Русе. Техните имена са вече записани в небесата, в книгата на живота", каза митрополитът.

 

Владиката специално благодари на патриарха, премиера Бойко Борисов и кмета Пламен Стоилов. "За възпоменание от днешното духовно тържество, както и по решение на Епархийския ни съвет, решихме да удостоим Негово Светейшество патриарх Неофит с почетния знак на Русенската св. митрополия – „Св. Димитър Басарбовски”, първа степен", каза Наум и уточни, че Втора степен на отличието поучава митрополит Лонгин, представител на Московската патриаршия, дарил от Руската православна църква осем камбани за новия храм „Всех Святих”, които също са осветени тази сутрин. Премиерът Борисов получава мозаечна икона на Спасителя Христа, "която да закриля Вас и вашите близки в здраве и дългоденствие".

 

"Както е известно, този храм бе въздигнат и благоукрасен и с дарения на родолюбиви българи, чието благородно дело Бог ще възнагради стократно, а ние бихме желали да им поднесем скромен дар и благодарствена грамота в знак на своята признателност. С отеческа благословия и в знак на внимание, награждаваме:

 

Г-Н ГАЛИН ГРИГОРОВ, ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ РУСЕ

 

Г-Н ПЛАМЕН СТОИЛОВ, КМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕ,

 

СТ. ИК. МИНКО КАЗАКОВ

 

Г-Н БОЖИДАР ЙОТОВ

 

РОДСТВЕНИЦИТЕ НА ТЕОДОРИН ПАТРИКОВ

 

Г-Н ПЛАМЕН БОБОКОВ

 

Г-Н АТАНАС БОБОКОВ

 

РОДСТВЕНИЦИТЕ НА ГЕНО ГЕНОВ

 

Г-Н БОГОМИЛ ДИМИТРОВ

 

Г-Н АЛЕКСАНДЪР ЧАКМАКОВ

 

Г-ЖА ЗДРАВКА БЪРДАРОВА

 

Г-Н НИКОЛА СТОЯНОВ

 

Г-Н ЕМИЛ КИРЧЕВ

 

Г-Н ЙОРДАН СИМЕОНОВ

 

Г-Н ИЛИЯН ПЕНЕВ

 

Г-Н ВИКТОР ЕПЩАЙН

 

Г-ЖА РУМЯНКА СТОЙЧЕВА

 

Г-ЖА СНЕЖАНКА СТОЙЧЕВА

 

Г-Н ВАЛЕРИ ИВАНОВ

 

Г-ЖА ВЕСЕЛА АКАБАЛИЕВА

 

Г-Н ГЕОРГИ ДЕМИРЕВ

 

Г-ЖА МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА

 

Г-ЖА ДИАНА ИВАНОВА

 

Г-Н ПЛАМЕН БЕШЕВ.

 

"Особено сме признателни и на многото други православни християни, допринесли със своята скромна лепта за осъществяване на благородното дело!

 

Нека този храм е знак за новото духовно възраждане на нашия народ и стимул за всички, които се уповават на Бога и търсят Неговата свята правда. Нека в него заживее Духът на мира, истината и любовта, Който всеки ден съгражда Божията Църква – „Духът на Оногова, Който възкреси от мъртвите Иисуса” (Рим. 8:11). Духът, Който единствен ни води по верния път към спасението и вечния живот, в лоното на нашия Небесен Отец, и Който единствен ни наставлява във „всяка истина” (Иоан 16:13).

 

По молитвите на всички Свои светци Господ Бог да милва и спасява всички нас, амин!

За много и благословени години!", завърши словото си митрополит Наум.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design