ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русе: Вижте подробности от годишния отчет на кмета

Общество
09.11.2017  |  15:28
1 178
Пламен Стоилов коментира и приключени, и започнати проекти като Кея, уличните ремонти, трансграничните програми, пътя Русе-Бяла, втория мост на Дунава и др.
Пламен Стоилов годишен отчет

 

Годината на голямата подготовка за бъдещото строителство. Така кметът Пламен Стоилов определи втората година от мандата си на отчетна пресконференция вчера. „Това беше може би най-важната в година в мандата, защото провеждахме ключови процедури за инфраструктурните проекти. Това ще ни даде възможността да минем към реални строителни дейности и вече на места започнахме строителство. Догодина ни очаква може би най-голямото в историята на Русе строителство, мисля, че няма случай да се изпълняват над 30 инфраструктурни проекта”, заяви кметът.

 

През втората година от мандата са привлечени и управлявани проекти на стойност  119 милиона лева.  Това е половината от заложеното в програмата за втория мандат, да се инвестират над 200 милиона за инфраструктурата на Русе. „Ако се движим с темпото, с което работим и успеем с втори етап на водния цикъл, който е 117 милиона лева тази цифра от 200 милиона ще бъде надхвърлена  със сигурност”, каза кметът. Той уточни, че ВиК е водещ партньор по този проект. Според отчета досега има приключени проекти за над 2.7 милиона лева и такива в изпълнение за над 92 милиона лева.

 

Само по програма „Региони в растеж” са пет проекта за 56 милиона лева. Специално за програмата, по която се ремонтират учебните заведения, кметът благодари за намесата на премиера Бойко Борисов, защото благодарение на него е започнало строителството, макар и със забавяне.

 

Една от големите битки на Общината е била за кейовата стена. „Огромни проблеми имаше с програмата, но работихме с воля и хъс, за нас беше важно този проект да стане и той успя да мине.Защото ще промени изцяло визията на Кея”, разказа Пламен Стоилов. Той уточни още, че е  много важно да се започне да се работи едновременно с рехабилитацията на крайбрежната ивица и Придунавски булевард. Трите проекта са да свързани и е добре да вървят в едно темпо.

 

Кметът изрази увереност,че ще се даде зелена светлина за строеж, защото зимата може да се правят кейови стени. Според русенския градоначалник администрацията му залага много и тази година на трансграничната програма по която да се изпълнят редица проекти.

 

Битката ще е сериозна, каза Пламен Стоилов, но целта е да има финансиране поне за един проект. „На първо място поставяме бул. „Трети март” със сарайския мост, който е в аварийно състояние. Тук по тази програма  са и проектите за Пантеона, Галерията, и реконструкцията на бул. „Липник”. Всеки от тях е важен за бъдещото развитие на Русе”, каза Пламен Стоилов.

 

И тъй като свързаността е нещо много важно за развитието на града, се работи усилено за да се случи строителството на пътя Русе-Бяла и втори мост на Дунава. „Има подкрепа от правителството и се надявам в близките години да има реални строителни действия, а работата по магистралата да започне още следващата година”, подчерта кметът. Пламен Стоилов обясни и за летището, че с лиценза за летателна площадка в момента могат да кацат самолети до 3.5 тона. Идеята е да се  търси стратегически инвеститор, за да може летището да стане голямо и модерно. Необходими са обаче пари от порядъка 40 млн евро.

 

Русе има над 38 хил. кв. м. пътна настилка. Администрацията се опитва да организира ремонтите така,че да се правят цели улици и да се решават проблеми натрупани с години.  Като пример Пламен Стоилов посочи северната част на квартал „Родина”, където е направено цялостно преасфалтиране. В южната част сега вървят подготвителни работи и там също всички улици ще се направят наново. Кметът подчерта, че целта на общинското предприятие „Комунални дейности” е не да прави кърпежи и ремонт на дупки, а да се изгражда цялостно пътната мрежа, така че да може да издържи 5-10 години.

 

Очаква се до падането на първия сняг да се ремонтират всички дупки, за да не се отворят повече след почистване на улиците от снега. Междувременно кметът не пропусна да спомене и факта, че напоследък стават много аварии с водната и топлопреносната система. Причините за това според него са некачествените тръби, полагани преди десетина години, които сега дават дефекти. 

И през изминалата година от мандата на Пламен Стоилов Русе остава културен и фестивален център. Проведени са над 350 събития, инвестирани са над 3 милиона лева.Въведено е конкурсно начало за финансиране на проекти. Освен перлата в короната - "Мартенски музикални дни", вече с традиции са се утвърдили и фестивалите на ледените и на пясъчните фигури. Амбицията на кметския екип е да направи и ледена пързалка. 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design