ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Русе: Започват големи ремонти, затварят улици, променят автобусни маршрути

Общество
07.09.2017  |  20:53
5 184
Организацията по промените стартира от днес, ремонтите тръгват в понеделник
Днес на нарочен брифинг бяха дадени подробности по проекта „Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе – 2 етап“

 

Днес Община Русе обяви какви промени ще има в движението във връзка с започващи големи ремонти. Организацията по промените започва от днес, пряката работа по обектите ще стартира в понеделник. Проектите са два. Първият е за градската среда, който вече беше обявен и по него първо ще се започне по ул. „Райко Даскалов”, като началото е от Съдебната палата и „Славянска” в района на площад „Елиас Канети”.

 

Вторият проект е „Интегрирана система за градски транспорт на Русе – 2 етап“ и той бе обявен днес на нарочна пресконференция. Този проект е с продължителност 48 месеца, а стойността му е 24 344 185, от които 24 002 815 са  безвъзмездна финансова помощ.

 

Проектът включва шест компонента:

 

1. Изграждане на пешеходна връзка – надлез между кв. „Родина 3“ и кв. „Чародейка“ - ще допринесе за улесняване и обезопасяване преминаването на пешеходците между кварталите през бул. „България“ с цел достъп до спирките на градския транспорт чрез изграждането на надлез. Предвидено е изпълнение на покрита остъклена мостова конструкция; изграждане на стълбищна клетка и асансьор, осигуряващ достъп за хора в неравностойно положение.

 

2. Реконструкция на бул. „Придунавски“ и рехабилитация на три броя пасарелки - предвидено е разширение на булеварда в посока р. Дунав с цел използването му като носител на масовия градски транспорт; ще бъде изградена нова пасарелка  с предпазен парапет и осветление при ПГО „Недка Иван Лазарова“ със спазени изисквания за достъпна среда и ще бъде осигурена възможност за ползване от велосипедисти, като е предвиден предпазен парапет и осветление, а пасарелките при ул. „Баба Тонка“ и ул. „Омуртаг“ ще бъдат обновени с подменени настилки, нови парапети, осветителни тела и панорамни площадки.

 

3. Изграждане на пешеходна зона по ул. „Чипровци“, което включва цялостно преасфалтиране в частта между ул. „Шипка“ и ул. „Тича“; прилежащите тротоари  ще се реконструират, като се подменят настилки и ще се обособят зони за пешеходно и велосипедно движение. Предвидено е повдигнато кръстовище при ОУ „Олимпи Панов“, а в кварталните пространства ще бъдат осигурени нови места за паркиране в южната част на блоковете, а стълбовете на уличното осветление ще се подменят с нови LED осветителни тела.

 

4. Рехабилитация по ул. „Шипка“ в участъка от ул. „Чипровци“ до бул. „България“ - между ул. „Чипровци“ и ул. „Шипка“ ще се изгради ново кръгово кръстовище; ще се извърши полагане на нова настилка, демонтаж на старите и монтаж на нови бордюри, нова настилка на тротоарите и велоалеи. При ул. „Чипровци“ е предвидено изграждане на нов бетонен комплектен трансформаторен постов на мястото на съществуващия тафпост „Розова долина“, който ще бъде демонтиран.

 

 5. Реконструкция и рехабилитация на пешеходен подлез при ПМГ „Баба Тонка“ - планираните дейности целят довършване на подлеза, изграден до груб строеж и привеждането му в съответствие със съвременните изисквания за такъв вид съоръжения, като се изпълнят и необходимите мерки за осигуряване на достъпна среда. На входа и изхода ще се изпълни асансьорна шахта, в габарита на съществуващото стълбище, за монтаж на асансьорна уредба.

 

6. Надграждане на интелигентната транспортна система – той цели осигуряване на видеонаблюдение в реално време на подвижни и неподвижни обекти, разположени или преминаващи през наблюдаваните кръстовища и възможност за бъдеща препратка към оперативен център на ОД на МВР-Русе; натрупване, архивиране и ползване на видео и друга съпътстваща информация от видеонаблюдението и идентифициране на регистрационните табели на МПС, в резултат на което ще се подобри организацията на пътното движение и ще се намалят предпоставките за ПТП.

 

Във връзка с втория проект от Общината съобщиха конкретно какви ще са промените в движението.

 

 

Затваря се за движение на автомобили ул. „Шипка“ - от ул. „Бояна“ до бул. „България“, за периода:  07.09.2017 г. – 30.06.2018 г.

Въвежда се временна организация на движението по съседните отворени за движение улици, сигнализирани с пътни знаци и табели.

 

За този период се променят маршрутите на автобусни линии с № 4, 5 и 30:

1.       Автобусна линия № 4 от кв. „Чародейка – север“ (обръща при бл. 403) по ул. „Филип Станиславов“, бул. „В.Левски“, бул. „Хр.Ботев“, бул. „Цар Освободител“,  ул. „Шипка“, ул. „Чипровци“ и оттам по маршрута си. Обратно по същия обходен маршрут към кв. „Чародейка“ и кв. „Дружба 3“;

 

2.       Автобусна линия № 5 от спирка „Централен пазар“ ще се движи по ул. „Чипровци“ и ул. „Тича“ до ул. „Петрохан“ и оттам по маршрута си. Обратно по същия обходен маршрут до спирка „Ж.п.прелез“;

 

    3.   Автобусна линия № 30 ще се движи от „Чародейка Г-юг“, „Чародейка Г-север“ (обръща при бл.403) по ул. „Филип Станиславов, бул. „В.Левски“, бул. „Хр.Ботев“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Шипка“, ул. „Чипровци“ и ул. „Тича“ до ул. „Петрохан“ и оттам по маршрута си. В обратна посока по същия обходен маршрут към кв. „Чародейка – север“ и „Чародейка Юг“.

 

Във връзка със стартирането на дейностите по съответните обекти, за срок от 07.09.2017 до 30.06.2018 г., Община Русе въвежда временна организация за безопасност на движението по следните обекти:

 

За обект „Рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица в района на ж.п. прелеза на Речна гара до ул. „Мостова“, гр. Русе“- бул. „Придунавски“ се затваря напълно за движение на автомобили на три етапа в участъците: между пл. „Св. Никола“ и ул. „Никола Палаузов“; от ул. „Никола Палаузов“ до ул. „Райко Даскалов“ и при изграждането на кръговото кръстовище при бул. „Фердинанд“. При различните етапи се затварят за движение на МПС и отсечки от улиците с изход на бул. „Придунавски“. При изграждането на кръговото кръстовище се затварят за движение и двете платна на бул. „Фердинанд“. Движението на МПС и пешеходците ще се осъществява по обходни маршрути – съседните отворени за движение улици, при стриктно спазване на поставената пътна сигнализация.

 

За обект „Изграждане на пешеходна зона по ул. „Чипровци“ и благоустрояване на околните пространства между ул. „Шипка“ и ул. „Тича“, гр. Русе“ – по проект се заема ½ част от уличното платно на ул. „Чипровци“ при двата етапа; движението на МПС и пешеходците ще се осъществява по незаетата част от платното за движение, със заобикаляне на препятствието при стриктно спазване на поставената пътна сигнализация, съгласно проекта.

 

За обект „Рехабилитация и реконструкция по ул. „Шипка“ в участъка от ул. „Чипровци“ до бул. „България“, гр. Русе“ – по проект ул. „Шипка“ се затваря напълно за движение на автомобили в участъка от ул. „Бояна“ до бул. „България“. Затварят се за движение и следните отсечки от улици, попадащи в обхвата на обекта:  ул. „Петрохан“ в участъка от ул. „Мътивир“ до ул. „Чипровци“; ул. „Чипровци“ в участъка от кръговото кръстовище при ул. „Яворов“ до ул. „Петрохан“; ул. „Згориград“ в участъка от ул. „Кадин мост“ до ул. „Шипка“ и от ул. „Шипка“ до ул. „Лисец планина“; ул. „Вискяр планина“, ул. „Кадин мост“ и ул. „Българка“. Движението на автомобили и  пешеходци ще се осъществява по съседните отворени за движение улици.

 

От Общината призовават водачите на МПС да спазват стриктно временната организация на движение и поставените пътни знаци и табели, а пътуващите с обществения градски транспорт да се пренасочат към спирките по новите маршрути.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design