ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русенци си припомниха бойната подготовка, по-младите „разузнаха“ що е то войник /Снимки/

Общество
16.05.2019  |  12:16
416
Демонстрации на военна техника и оръжия събраха многобройна публика, имаше и голям концерт в Доходното
проф. Христо Белоев русе

При голям интерес се проведе кампанията „Бъди войник“ в Русе вчера, за която специално дойде военният министър Красимир Каракачанов. В центъра на града, на алеята до хотел „Дунав“, беше показана техника на Военноморските сили и на Сухопътните войски. Многобройната публика имаше възможност да разгледа отблизо бронирана колесна машина „Гардиън“, БТР 60 ПБ и товарен автомобил „Мерцедес“, беше представена специализирана екипировка, водолазно оборудване, част от снаряжението на специалните сили на ВМС.

 

Паралелно с изложбата се проведе и информационна борса, на която всеки можеше да се запознае с възможностите и условията за кандидатстване за постъпване на военна служба. Информационни щандове имаха Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, 68-а бригада „Специални сили“, Централното военно окръжие, Националната гвардейска част и служба „Военна полиция“. Така русенци, които са минали военна служба, си припомниха бойната подготовка, а по-младите  "разузнаха" какво е да си войник. Атрактивен акцент беше представянето на автентични оръжия от различни епохи, свързани с национално-освободителното движение, Руско-турската освободителна война, както и образци на оръжия от Първата и Втора световна война.

 

Сред присъстващите бяха още директорът на дирекция „Управление при кризи“ в община Русе Спасимир Димитров, председателят на Общинския съвет и ректор на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн. Христо Белоев, армейското ръководство на територията на Русе, както и заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев.

 

По-рано през деня Каракачанов и областният управител Галин Григоров се срещнаха с офицерите и сержантите от запаса и резерва, по време на която бяха обсъдени възможности за разширяване на сътрудничеството между Министерството на отбраната и запасното войнство. Целта е организиране и провеждане на съвместни инициативи, свързани със съхраняването и предаването на българската памет и култура.

 

Вечерта в Доходното здание се проведе голям концерт, в който се включиха Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили, публиката имаше възможност да се наслади на прекрасните изпълнения на Маргарита Хранова, Гуна Иванова, както и на нейната внучка Ива Костадинова, и др. Бяха изпълнени и множество военни, патриотични и фолклорни песни, а на финалът прозвуча песента „Моя Страна, Моя България“.

 

 „Армията не е само декор на Гергьовденския парад, не е само онова, което виждаме, тя е онзи гарант на нашата национална сигурност и на съществуването на България! За близо 1400 годишната история на България, страната съществува и днес и може да се каже, че е най-старата държава в Европа благодарение на българската армия. Затова кампанията „Бъди войник“ има за цел да представи войската и да обърне вниманието на младите хора към военната професия! Въпреки лишенията, които съществуват и въпреки трудностите пред нашите войни – мъже и жени, армията е стълб на своя народ и има нужда от неговата подкрепа, защото това е едно цяло!“ каза в приветствието си Каракачанов.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design