ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Русенец се прибра от иракски затвор, бил в килия с членове на "Ислямска държава"

Общество
18.01.2019  |  12:54
1 029
Участвал в мисия в Сирия, бил доброволец в Кюрдските отряди
Димитър Петков, кадър от БНТ

41-годишен русенец, участник в мисия в Сирия, се завърна благополучно у дома след 40 дни в иракски затвор, съобщи БНТ. Димитър Петков е бил заловен на границата със Сирия, където се е изправил очи в очи срещу терористите от Ислямска държава.  

 

Димитър Петков се записва доброволно в редиците на Кюрдските отряди за защита на населението и помага на Сирия да освободи териториите си,окупираните от Ислямска държава. Преминава през сериозно военно и тактическо обучение заедно с бойци от САЩ, Италия, Франция, Ирландия, Китай и Южна Корея.

 

Димитър Петков разказва, че тогава 4 човека заминали за фронта, операцията била съвместна с Британските специални части и Ес Де Еф. „Просто избутвахме ДАЕШ надолу към Хаджин," споделя Петков пред БНТ.

Следват още няколко подобни операции, в които Димитър сменя снайпер с "Калашников", а по-късно и с лека картечница. При една от тях обаче загива техният командир и близо 40 от чуждестранните бойци на Кюрдските отряди. Затова взимат решение да се върнат обратно, но са заловени след като преминават в Ирак. Така Димитър попада в затвора в Ербил, като дели килия с кюрди и с последователи на "Ислямска държава", а условията са повече от потресаващи.

"Условията бяха тежки, казва Петков. В килията бяхме около 130-140 човека, нямаше пространство никакво. Може би, всеки един от нас разполагаше с, да речем, 50 квадратни сантиметра. Просто стоиш свит, сгънат на топка... Не се страхувах за живота си, просто за свободата си. Ставаха сбивания всеки ден - между кюрди, между араби."

За краткото време, прекарано в затвора с поддръжниците на "Ислямска държава", Димитър се убеждава, че терористичната групировка няма да бъде победена лесно.

"Те са рязали глави и са измъчвали хора... Те ще продължат да воюват, само че под друго име. Дори повечето от тях казаха, че като ги пуснат, тръгват за Европа," споделя Петков.

С помощта на посолството ни в Ирак Димитър успява да излезе на свобода на 7 януари.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design