ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

С научна конференция започват честванията на 140 г. от Плевенската епопея

Общество
14.11.2017  |  17:03
429
Патрон на тържествата е президентът на България Румен Радев
Снимка: архив

С научна конференция на 16 ноември започват официалните чествания на 140-ата годишнина от Плевенската епопея. Те ще продължат до 10 декември – деня на освобождението на Плевен. Патрон на тържествата е президентът на Република България Румен Радев.

Конференцията ще бъде открита в 14,00 ч. в Актовата зала на Община Плевен и ще продължи два дена. Темата й е „140 години Руско-турска война 1877-1878 г. и Плевенска епопея 1877 г.”. Неин научен ръководител е проф. д-р Пламен Митев. Със свои доклади в конференцията ще участват 25 известни български и руски учени от музеи в страната и преподаватели от висши учебни заведения.

Честванията ще продължат на 22 ноември в Регионалния исторически музей /РИМ/ с валидиране на пощенска марка по повод 140 години от Плевенската епопея и откриване на национална изложба на детски рисунки.

На 28 ноември в района на Историческия мост край Ясен със 140 дръвчета ще бъде засадена „Гора на свободата“.

На 1 декември в РИМ ще бъде открита изложба „Памет“.

На 4 декември във вътрешния двор на Областната администрация ще бъде открита изложба на макети „Дунав – река с много история“.

На 5 декември – откриване на изложба „140 години от Плевенската епопея“ – живопис, графика, скулптура. В същия ден в галерия „Илия Бешков“ ще бъде премиерата на художествено-документалния филм „Плевен: краят на войната, началото на Европа“.

На 6 декември в зала „Катя Попова“ ще има юбилейна среща със строителите на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, документална изложба и филм „40 години Плевенска Панорама“.

На 7 декември в зала „Катя Попова“ – прожекция на архивен филм „Плевенската епопея 1877-1927 г.“, посветен на 50-годишнината от Плевенската епопея.

На 8 и 9 декември в Ученическата спортна школа ще се играе турнир по футбол за Купа „Освобождението на Плевен“.

Вечерта на 8 декември в ДКТ „Иван Радоев“ е концертът на Плевенската филхармония с участието на Хилда Казасян и Васил Петров.

На 9 декември в Спортна зала по борба – Международен турнир „Освобождение“. В същия ден вечерта в ДКТ „Иван Радоев“ е концерт-спектакълът „От мегдана“ на Северняшкия ансамбъл.

Кулминацията на тържествата ще бъде на 10 декември. Сутринта в храм „Света Параскева“ – Празнична света литургия, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий, Западноевропейския митрополит Антоний и Ростовския и Новочеркаски митрополит Меркурий.

От 10,00 ч. в Зала по волейбол – турнир „Плевенска епопея“.

В 11,00 ч. в Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ – Паметен ритуал по повод 140 години от Плевенската епопея: панихида, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий, Западноевропейския митрополит Антоний и Ростовския и Новочеркаски митрополит Меркурий; поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на Плевен.

От 12,00 ч. в ДКТ „Иван Радоев“ ще бъде празничният концерт-спектакъл „Плевен помни“, а то 18,00 ч. на площад „Възраждане“ – Тържествена заря-проверка „140 години от Плевенската епопея“.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design