ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Сергей КОЖУХАРСКИ – кмет на село Ставерци, община Долна Митрополия: Промените на село стават бавно и трудно

Интервю
17.02.2019  |  18:27
865
Сергей Кожухарски

Ставерци наброява 1500-1600 души. През годините доста е намаляло. Днес се води все още голямо село. Землището e огромно – обработваемата площ е около 74 хиляди дка. Земята е много хубава. Гаранция, че тук се получава доста зърно - пшеница, царевица, слънчоглед. Има зърно и от други култури. Най-голям земеделски производител е кооперация „Златен клас“ с управител Христо Бързашки, заедно с другите арендатори обработват полето тук. Отглеждат се и животни – главно говеда и овце, но в доста намален обем, и то от отделни фермери.

В селото има голямо читалище, което носи името на Апостола Васил Левски и в него преди две години бе отбелязано на голямо тържество 470 години от създаването на Ставерци. В местното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ учат 150 деца. Въпреки демографската криза в Ставерци има все още и детска градина.

Кметът на селото Сергей Кожухарски е млад човек, роден 1972 год., местен, и се шегува, че кметува в сградата, която някога е била родилно отделение и той е роден в нея. Трети мандат е стопанин на селото, има опит, но както се казва, и най-опитният и дългогодишен управленец може да бъде изненадан. Едно от нещата, които Кожухарски е успял да реши през последните години, това са кражбите и посегателствата върху имотите на хората. Съвместно с органите на МВР и усилията на неговите съселяни, този проблем вече е решен, което дава възможност на хората спокойно и без страх да живеят и работят. Може и да звучи екзотично, но е факт – един италианец, които е закупил няколко къщи, и двама англичани си живеят вече от години в селото. За тях това място е прекрасно кътче за живот.

 

  • Господин Кожухарски, кое е най-сериозното изкушение, което ви накара да се захванете с толкова отговорна и важна работа като кмет на селото?
  • Преди всичко да се направи нещо, за да се решат проблемите на Ставерци. Както навсякъде в българското село, ги има колкото искаш и тук. На първо място, това са поминъкът и желанието да се създадат възможности за откриване на нови работни места, да се появят инвеститори, за да потръгне нещо. Второто нещо – голямата битова престъпност при нас. Там хвърлихме доста усилия и смятам, че засега имаме успех и постигнахме добри резултати. Не е както беше преди няколко години. Тогава всеки ден буквално ставаше нещо, хората се оплакваха от кражби и други по-драстични и арогантни набези. А по селата хората са повечето възрастни и те искат преди всичко да живеят по-спокойно. Но с помощта на РПУ – Долна Митрополия, и нашите хора селото ни се успокои и няма поводи за тревога. Живее се по-спокойно, защото отстранихме причините. Сега и тук, както из цяла България, напаст са телефонните измами и наркотиците. Преди малко ми се обади възрастна жена, че са манипулирали за пари. Има опасност и от зарибяване на млади хора и съвсем малки деца с наркотици. Това е стряскащо, но се надявам и тук с общи усилия да пресечем подобни действия. Работим сериозно, но това трудно се изкоренява.
  • Как изглежда днес Ставерци? С какво се сблъсквате най-сериозно в работата си освен с престъпността?
  • В селото имаме здравна служба и лекар. Д-р Мендизов обслужва не само нашите жители, но идват и околните села, което е много хубаво и здравословно и за общия социален климат в региона. Но докторът добре се справя с положението и сме много доволни. Имаме и аптека, която работи целодневно и обслужва и съседните села Брегаре и Гостиля.

Основният ни проблем засега обаче си остава инфраструктурата на Ставерци. Нуждаем се от подмяна на водопроводната мрежа. Тук няма улица, която да не е разкопана, и понякога приличаме на минно поле. Кандидатствахме с проект преди време, т. е. Община Долна Митрополия, но тъй като имаше пречки със статута на ВиК, не можахме да започнем ремонта, а и да ни се отпуснат средства. Надявам се този проблем да се изчисти и да се свършат мъките на Ставерци с водозахранването. Не подменим ли водопроводната мрежа, която не е пипана повече от шейсет години, не можем да решим изцяло проблема с инфраструктурата. Живот и здраве, вярвам, че предстои да се преборим най-после. В тази връзка мога да кажа, че няма никакви проблеми с общинското ръководство, и вярвам, че ще бъдем подпомогнати.

Много радостен ще съм, ако успея да привлека и да убедя някой да инвестира, за да се размърда животът и тук. Имаше преди време идеи за отваряне на някои предприятия, но засега още не сме успели да направим нещо съществено.

  • С какво предстои в близко време да се заемете?
  • Имаме проект да се заемем с ремонт на площада в центъра на селото. Ще се разчисти и подмени пространството пред читалището. Искаме да дадем нов облик на Ставерци. През лятото селото ни се увеличава, младите хора се включват в художествената самодейност на селото. Много голямо впечатление правят англичаните, които живеят тук и казват, че климатът ни е златен. А италианецът, който е закупил няколко къщи, постоянно се радва на гости и негови приятели, които му гостуват.

Въпреки всичко не съм възторжен оптимист, че лесно ще се промени всичко и ще дойде светло бъдеще. Много се надявам, че новите хора, нашите младите жители на Ставерци, ще променят нещата. Трябва много сериозна намеса на семейството най-напред. Това, което могат да дадат майката и бащата за възпитанието, никой не може да направи. След това идва училището, но това става трудно и постепенно. Много разчитам на поуките и съветите на по-възрастни учители и на мъдрите хора, на ставерчани. Това помага задължително за традициите и самочувствието на хората, за нашата увереност и надежда.

 

Димитър СТОЙКОВ

с. Ставерци - Плевен

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design