ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Синоптиците на протест, готови да напуснат

Общество
25.04.2018  |  13:37
1 721
В Русенско станциите намалели драстично, на много места като доброволни наблюдатели работят предимно възрастни хора на минимално заплащане, не достигат специалисти за денонощна работа и се работи извънредно
Жълтите, оранжевите и червените кодове за студ, жега, ветрове, валежи, се обявяват на база прогнозите на Института. Като Национална хидрометеорологична служба на България, той осигурява денонощно със специализирана информация военната и гражданската авиация, корабоплаването в западната част на Черно море, изпълнява международни задължения на страната. Снимка: НИМХ при БАН, архив

 

 

 

Заради недофинансиране, Националният институт по метеорология и хидрология към БАН се разпада. Започват да напускат ръководителите на хидрометеорологичните обсерватории в областите и техническия персонал. Няма специалисти по информационни технологии, което е под критичния минимум, осигуряващ работа в реално време на телекомуникационния център. Това се казва в отворено писмо, разпратено до медиите от ръководители на обсерватории в страната. То е подписано и от ръководителя на Русенската метеорологична обсерватория ас. д-р Е. Иванов, взето е и решение за протести, хората са готови да напуснат.

 

Конкретно на територията на Русе и Русенска област към момента функционират една синоптична, три климатични, три валежомерни и две хидрометрични станции. В недалечното минало техният брой е бил доста по-голям и са обхващали по-равномерно територията на областта, което е позволявало набирането на първична метеорологична информация с висока степен на достоверност.

 

В повечето малки станции, като доброволни наблюдатели, работят предимно възрастни хора на минимално заплащане. Това е причината, поради която след тяхното отказване, съответната станция да спира работа. Така, във времето, постепенно са закрити много важни станции в райони със сложен климат и голяма честота и интензивност на опасните явления като например района на Бяла. От половин година не функционира и първата агрометеорологична станция в Образцов чифлик, която е създадена още по времето на Митхат паша и е станцията с най- дълга редица от метеорологични данни, и която никога не е била премествана спрямо първоначалното си местоположение.

 

Явно освен финансови средства, не достига и съответната политическа воля и осъзнаване на необходимостта от подобни дейности в държавата, които обслужват пряко населението, местните органи на властта, агробизнеса и стопанските субекти, пише в писмото. Пак поради липса на средства и недалновидна политика назад във времето, материално-техническата база е твърде остаряла, а нивото на автоматизация - изключително ниско. За сравнение - в съседни държави като Румъния и други, нивото на развитие на националните им хидрометеорологични служби е далеч по-високо, пише още в отвореното писмо. 

 

В него се посочва  че Институтът всъщност е Национална хидрометеорологична служба на България. Той осигурява денонощно със специализирана информация военната и гражданската авиация, корабоплаването в западната част на Черно море, поддържа различни СРП и обслужва почти всички министерства и техни структури с оперативна информация и експертизи, изпълнява международни задължения на Р. България.

 

Национална хидрометеорологична служба, НИМХ поддържа мониторингова система от 931 станции (през 1980 год. те са били 2 548) на територията на цялата страна, международен и национален телекомуникационен център, националната аерологична станция, националните системи за ранно предупреждение за бедствия от хидрометеорологичен характер (СРП). Стопанисва 97 сгради и има автопарк от 36 автомобила. Нещо, което никой друг институт в БАН няма като дейност и материални активи, се посочва в писмото.

 

На този фон с получените от БАН допълнителни 15 милиона лева, бюджетната субсидия за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) беше увеличена само с 11.9% спрямо 2017 г., при средно за институт на БАН 29,3 %, недоволстват метеоролозите.

 

На 20 април се е провело Общо събрание на работниците и служителите в НИМХ, съвместно с колективните органи на ръководство (Общото събрание на учените и Научния съвет), на което е взето решение за започване на протестни действия срещу перманентното недофинансиране на дейностите на НИМХ от страна на БАН. Като крайна мярка се предвижда масово подаване на молби за напускане. В момента не достигат синоптици за денонощна работа и работят извънредно. При напускане на още само един, няма да може да бъде осигурена денонощна работа.

 

В момента, след увеличението за 2018 г., средната основна работна заплата в НИМХ е 569.61 лв., а средната брутна работна заплата е 775.16 лв. За 2018 г. от бюджетната субсидия на БАН за НИМХ не са осигурени средства за:

1.         Заплащане труда на хората работещи със Системите за ранно предупреждение за бедствия от хидрометеорологичен характер. Това ще доведе до прекратяването на работата им - 341 863 лв.;

2.         Заплащане на нощен труд, труд в почивни и празнични дни - общо 218 души. Това ще доведе до прекратяване на денонощната оперативна дейност и съществено редуциране на изпълнението на задълженията на НИМХ свързани с осигуряване на дейности по Закона за защита от бедствия - 274 136 лв. ;

3.         Охрана и поддръжка на 37 сгради и метеорологични парка. Липсата на персонал в периода от 17 ч. до 08 ч. вероятно ще доведе до разграбването им, тъй като те са извън населени места - 380 419 лв.;

4.         За транспорт на персонала до 17 обсерватории и станции, които са извън населени места - 74 460 лв.;

5.         Задължителна застраховка на 639 станции за измерване - публична държавна собственост - 120 140 лв.

Общо неосигурените средства за горните дейности са 1 191 018 лв.

 

По изчисленията на метеоролозите, правителството трябва спешно да отпусне 1 190 000 лв. за осигуряване на оперативната дейност на НИМХ, "за да не изпаднем в абсурдната ситуация Националната хидрометеорологична служба на Р. България, която не е прекратявала дейността си нито за ден през 128- годишната си история, да спре работа в мирно време", се казва в писмото на метеоролозите.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design