ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Скоро професиите ще са други, изкуственият интелект ще е навсякъде. Готови ли сме?

Общество
16.04.2019  |  11:08
435
Образованието дискутираха на Граждански диалог в Русе
Русе граждански диалог на тема образование
На снимките: В срещата, в която се включи образователният министър Красимир Вълчев, участваха учители и училищни директори от региона, университетски преподаватели и ръководители, депутати, представители на местната и държавна власт, на бизнеса, на неправителствени и синдикални организации, граждани

 

 

„Целта е да имаме образовано поколение, което да може да живее в условията на Индустрия 4.0, когато и професиите ще са различни, работниците – други, а изкуственият интелект ще е част от нашето ежедневие. Когато говорим за европейски програми и за европейски пари, става въпрос за нашите програми и за нашите пари. Зависи от всеки един от нас да имаме образовани поколения и да имаме силна икономика, която да ни направи по – богати и да живеем по – добре. Нека инвестираме сега, а не утре“.

 

Това каза народният представител Милена Дамянова - председател на Комисията по образование и наука в 44-тото Народно събрание по време на провелия се снощи в зала “Европа“ на Доходното здание в Русе граждански диалог на тема образование. Форумът е част от платформата за граждански диалог "Европа в нашия дом". „Затова решихме да правим промяна в учебните програми и затова решихме да инвестираме в професионалното образование“, коментира Милена Дамянова. От 2009 година по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж над 75 млн. лева са инвестирани в ученически и студентски практики. Над 25 млн. лева от 2009 година насам са насочени за образование и обучение на възрастни хора. 6.8 млн. лева са инвестирани в Русенска област по двете оперативни програми, стана ясно по време на дискусията.

 

„По темата образование можем до голяма степен да водим положителен разговор за нашето общо бъдеще, загрижени за нашите деца“, отбеляза в експозето си министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той изтъкна, че сред основните цели на министерството и държавата като цяло е да имаме високообразовани и конкурентни деца и младежи, а също така и мотивирани учители с постоянна квалификация, професионално израстване и висок социален статус. Вълчев се спря на нуждата от развитие на ключовите компетентности, необходими за времето на Индустрия 4.0 с оглед постигането на успешна личностна и професионална реализация. Той коментира основните аспекти от проблемите в образователната система, сред които е ранното отпадане от училище, възнагражденията на учителите, финансирането и пр.

 

„За да сме конструктивни като град, област и държава, трябва да инвестираме в образованието. Винаги говорим, че образованието е основен приоритет. Кметовете на Русе, Иваново, Две могили, които са в залата, доказват това“, заяви при откриването депутатът от ГЕРБ-Русе Пламен Нунев. „За следващия програмен период всички трябва да се борим за повече европейски средства за образованието“, призова той представителите на местната власт, директорите и учителите, като даде пример за случилото се през настоящия  - много обновени с европейски средства учебни заведения в Русе. „За 8 години в града са инвестирани над 200 млн. евро“, подчерта кметът на Общината Пламен Стоилов. „Дава се прекрасен и европейски облик на училищата и детските градини благодарение на членството ни в Европейския съюз“, посочи той. и призова учителите и директорите да бъдат „моторите“ на мотивацията за нашето членство в ЕС. „Обществото трябва да има моралните стожери в лицето на учителите, църквата, администрацията“, каза  още Стоилов, като изрази позицията си, че нашите деца трябва да бъдат пълноценни граждани на европейска и демократична България. Това ще стане само с единодействието и изпълнението на общи приоритети на законодателната, изпълнителната и местната власти.

 

В срещата участваха още народните представители от ГЕРБ-Русе Светлана Ангелова и Андриан Райков, заместник областните управители Валентин Колев и Свилен Иванов, председателите на общинските съвети в Русе, Бяла, общински съветници от региона, кметът на община Русе Пламен Стоилов, кметът на община Две могили Божидар борисов, кметът на Община Иваново Георги Миланов, директори, учители от детски и учебни заведения, представители на работодателски организации и бизнеса, на неправителствени и синдикални организации и граждани.

        

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design