ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Спагети по гергьовски и постна агнешка чорба

Сити кулинар
02.05.2019  |  17:55
269

 

Продукти:

 

1 агнешка главичка (1 кг)

250 г спагети

пресен лук

пресен чесън

2 тиквички

400 г гъби

300 г спанак

250 мл доматен сок / 2-3 домата

2-3 картофа

500 г пилешки карантии (по избор)

фиде

чер пипер

сол

 

 

Всички от гореизброените продукти се разделят по равно и се използва по половината за всяка рецепта по описания начин, с изключение на спанака и картофите – те са само за супата. От агнешката главичка месото ще използваме за спагетите, а бульона – за супата.

 

 

Приготвяне:

 

Почистваме агнешката главичка, но без да махаме очите, и я слагаме да се вари в подсолена вода с малко лук. Когато е почти готова, мушваме спагетите да се сварят в бульона й. Вадим спагетите и заделяме бульона, след което обезкостяваме главичката. Приготвяме зеленчуците, като нарязваме лука, чесъна на ситно, едната тиквичка на парчета като за супа, а другата – на малко по-дребни, защото нея ще сложим в спагетите. Гъбите също делим наполовина и нарязваме, ако има нужда. Не е за предпочитане да използваме консервирани гъби, защото те имат по-специфичен аромат, но ако бързаме и имаме подръка, са позволени и изключения. Делим наполовина и доматения сок или доматите (NB! ако използваме домати, е препоръчително да бъдат обелени). В дълбок тиган запържваме половината пресен чесън и лук заедно с месото, добавяме и половината количество гъби, както и по-ситно нарязаната тиквичка. Когато ястието е почти готово, прибавяме доматения сос или накълцаните обелени домати и оставяме да се редуцира чрез кипенето. Вече можем да поднесем спагетите според предпочитанията – овкусени с чер пипер и билки по избор, с плънката отгоре или разбъркана с тях. След това загряваме мазнина в тенджера – за да пристъпим към супата. Запържваме в нея останалия лук и чесън, подсоляваме и прибавяме спанака, тиквичките и гъбите. След като сме ги запечатали в горещото олио, прибавяме бульона от агнешката главичка, а можем да пропуснем пърженето и направо да варим. Щом заври, слагаме и картофите. Когато остават около 15 минути до готовност на супата, идва ред на доматите, а след още 5 минути – и на фидето. На онези, които не са любители на „постните“ супи само с месен бульон, имаме екстравагантно предложение: заедно със зеленчуците в началото да запържите и пилешки карантийки, например сърца, а защо не и дробчета.

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design