ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Старт на уникално 3D студио за обучение бе даден в Медицинския университет в Плевен

Здраве
11.10.2017  |  17:46
617

Официалният старт на уникално 3D студио за обучение бе даден на откриването на международната студентска научна конференция в МУ - Плевен. От 9 до 14 октомври 2017 г. в Телекомуникационния център на Медицински университет - Плевен се провежда юбилейното издание на традиционния младежки научен форум ХV международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари. Под мотото "Science: Uploading..." („Науката: надграждане...“) програмата на събитието включва разнообразни и атрактивни инициативи с акцент върху най-новите постижения в областта на медицината и иновативните подходи в медицинското образование, наука и практика.

Тържественото откриване на конференцията бе на 10 октомври в зала „Амброаз Паре“, на което официални гости бяха кметът на община Плевен Георг Спартански и почетният ректор на висшето училище чл.-кор. проф. Григор Горчев. В словото си ректорът на МУ - Плевен проф. Славчо Томов подчерта факта, че през последните години се е превърнало в традиция на емблематичния студентски форум да гостуват именити учени и професори от световна величина – проф. Харалд цур Хаузен, Нобелов лауреат за медицина; д-р Кеничиро Хасуми, основател на Международна изследователска фондация „Хасуми“, Япония, и проф. Робърт Холоуей, пионер по роботизирана хирургия от Флорида Хоспитъл, САЩ. Всички те са горди носители на почетното звание доктор хонорис кауза на МУ - Плевен, които с академичните си лекции дадоха възможност на студенти и преподаватели да се докоснат до световните достижения на медицинската наука и практика.

Проф. Славчо Томов продължи своето приветствие към младите хора в духа на мотото на конференцията тази година „Науката: надграждане...“, подчертавайки, че именно заради тях – студентите на плевенската Алма Матер – ръководството ежегодно надгражда иновативния облик на университета. Миналата година това се случи с въвеждането в обучението на първата 3D медицинска маса за виртуални дисекции. А тази година нововъведението е още по-голямо като инвестиция и приложение както в обучението, така и в научноизследователската дейност на МУ - Плевен. Ректорът даде официален старт на първото за страната и Югоизточна Европа 3D студио, което е инсталирано в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния център. Със специални 3D очила аудиторията се потопи в триизмерната реалност на роботасистирана операция, наблюдавайки движенията на хирурга с ръцете на робота в тялото на пациента. Високотехнологичната инсталация за 3D ще се прилага за обучение на студенти, докторанти и специализанти на МУ - Плевен по всички хирургични дисциплини – гинекология, урология, ортопедия, кардиология, неврология и др. Инсталацията за 3D обучение в МУ- Плевен е уникална като софтуер и управление, тъй като дава възможност на преподавателите да правят запис на всякакъв вид операции от своята клинична практика, извършени с 3D медицинско оборудване – роботизирана система, 3D ендоскопи и др. Системата за преподаване в триизмерен формат ще намери широко приложение и в провеждането на международни научни форуми, на които висшето училище ежегодно е домакин.

 

Проф. Кипрос Николаидес стана носител

на доктор хонорис кауза на МУ - Плевен

На официална церемония по откриването на 15-ата международна научна конференция за студенти и млади лекари тържествено беше присъдено и почетното звание доктор хонорис кауза на висшето училище на проф. д-р Кипрос Николаидес - специалист по фетална медицина от Кингс Колидж, Лондон, Обединено кралство. На срещата с медиите с него беше и д-р Петя Чавеева, която е допринесла за въвеждането и развитието в последните години на феталната медицина в България.

Проф. Славчо Томов припомни, че д-р Чавеева е докторант към Медицинския университет в Плевен и й предстои да защити докторска дисертация именно в тази специфична област като феталната медицина и минимално инвазивната хирургия. „Това за мен потвърждава факта, че ние сме се стремили и ще продължим да работим в посока Медицинският университет да бъде винаги на предната вълна на иновациите в медицината“, каза ректорът. „Огромна чест за мен е да получа това звание. За мен е особено важно, защото проф. Томов е пионер в развитието на ендоскопската хирургия. Д-р Чавеева е един лекар, който е прекарал при мен повече от две години, специализирайки в Лондон, и тя е пионер във въвеждането на феталната медицина в България. Няма по-голямо удоволствие за един учител да види своите ученици да въвеждат добрите практики за благополучието на бременните майки и жени. Сега българските пациенти могат да се чувстват сигурни", каза проф. Николаидес.

В неговото отделение в Лондон се обучават повече от 80 лекари. Благотворителната фондация, която е основал той, е посветена на това, да отпуска стипендии на много лекари по целия свят. Тя вече е дала стипендии на 9 лекари от България, а други 5 вече се обучават. Професорът каза, че е много важно за един лекар да се усъвършенства в своята клинична практика, но и да предава своето познание. Той припомни, че най-голямото удоволствие за един лекар е да види как неговите ученици стават по-добри от него.

Проф. Кипрос Николаидес поздрави и студентите от МУ - Плевен за добрата организация на научната конференция. Той заяви, че ще се посвети на това да допринесе за успешното протичане на конференцията, както и да помогне студентите да придобият по-добри познания и умения и така да се повиши стандартът на грижата за бременните жени в България.
„За мен е чест, че едно от светилата в областта на майчино-феталната медицина получава званието доктор хонорис кауза на Медицински университет – Плевен“, каза д-р Петя Чавеева – ученик и последовател на проф. Николаидес. Тя посочи, че проф. Николаидес е емблематична фигура в 21-ви век и работи от 40 години в областта на майчино-феталната медицина. „Неговата работа е неговият живот и с неговите научни постижения и публикации са открити и се прилагат различни сфери от областта на феталната медицина и всичко това е свързано с идеята бременните да имат добра грижа относно скрининг за хромозомни заболявания, както и скрининг за усложнения по време на бременност", каза д-р Петя Чавеева.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design