ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
             

Съветниците в Ловеч дават болницата на прокурор

Общество
15.06.2017  |  17:38
589
Искат и смяна в борда на директорите, д-р Татяна Ганчева за първи път говори пред общинарите
За първи път говори директорът на болницата д-р Татяна Ганчева

Общинският съвет в Ловеч на извънредно заседание на 13.06.2017 г. под председателството на Петър Цолов с голямо мнозинство (22 гласа „За“, един глас „Против“ и един глас „Въздържал се“) прие предложеното решение, съобщиха от пресцентъра на ОбС. С него се възлага на кмета на Община Ловеч да внесе в Министерството на здравеопазването предложение за спешна промяна на съвета на директорите на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", както и да се изготви и представи оздравителна програма за излизане от тежкото финансово и кадрово състояние на болницата. 

Решението бе допълнено и с изискването да се сезира специализираната прокуратура за извършване на проверка дали е осъществен състав на престъпление от ръководството на болницата от 2005 г. насам. Предложението бе внесено по време на сесията от общинския съветник Иван Иванов и бе прието с 22 гласа „За“, един глас „Против“ и пет гласа „Въздържал се“.
За първи път пред общинските съветници говори директорът на болницата д-р Татяна Ганчева, която отговори и на въпроси. Тя съобщи, че е избран доставчик за три вида медицинска апаратура на обща стойност 1 430 000 лева, отпуснати от здравното министерство. Освен това съобщи, че се обсъжда вариант за банково кредитиране и ще искат от Общината да е гарант. Както е известно, лечебното заведение има редица запори заради неизплатени задължения, като борчовете са около 5 милиона лева. Относно неизплатените  390 000 лева възнаграждения на персонала, д-р Ганчева спомена, че това ще стане.

От Плевен са се интересували как може да се прехвърлят повече средства към тях, тъй като имат увеличен поток от болни,  отговори на въпрос на общински съветник д-р Антонио Маринов, директор на РЗОК - Ловеч.

Кметът Корнелия Маринова също взе отношение:

„Вярно е, че е акредитирана болницата, но с напускането на много лекари се промениха обстоятелствата и стандартите не съответстват. Трябва да предприемем комплексни стъпки за стабилизиране на болницата. Разбира се, нужен е оздравителен план. Не искам средствата да потъват в нереформирана система. Държавата не е абдикирала от проблемите на ловешката болница, но мениджърският екип трябва да си влезе в ролята. Мисля още, че една частна болница, за която се говори тук, не би могла да съществува без държавната. Начинът, по който е заложена концепцията, предвижда взаимодействие между двете болници. Хубаво е в един град да има и друга болница с модерно лечение. Парадоксално, че плащаме здравни осигуровки, формираме бюджета на здравната каса и ходим да се лекуваме извън Ловеч.“

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design