ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Теодосий Спасов свири в Русе с швейцарския симфоничен оркестър JSO

Култура
04.06.2018  |  18:55
2 344
Концертът ще е на площад „Свобода“, като солисти ще се изявят и пианистът Ивайло Ковачев, и Борис Динев - ударни
теодосий спасов

 

Неповторим концерт ще има на 12 юли в Русе. Световноизвестният кавалджият Теодосий Спасов, пианистът Ивайло Ковачев и Борис Динев - ударни, ще са солисти в концерт на швейцарския младежки симфоничен оркестър JSO Bern. Диригент ще е Дружелюб Янакиев.

 

„Кавалджията на света“ ще изпълни произведенията "Странен повод", "Балада за една надута гайда", "Отвъд границата", "Отворено настроение". Концертът, който се организира от  Община Русе и Фондация „Алегра“, ще е от 20,30 ч. на площад „Свобода“.

 

Русенци и гостите на града ще имат изключителната възможност да видят отблизо зашеметяващите класни музиканти и да се насладят на една впечатляваща концертна програма. Тя е под мотото „На изток от Алпите“ и в нея ще звучат „Унгарски танци“ от Бела Барток, "Румънска рапсодия №1" от Джордже Енеску, „Ръченица“ от Петко Стайнов.

 

Невероятният пианист Ивайло Ковачев успешно съчетава в репертоара си класическа, съвременна и джаз музика. Сред неговите партньори са концертмайсторите и членове на най-реномираните Швейцарски оркестри. Ивайло Ковачев е носител на редица отличия, между които са наградите на осем национални и международни конкурса по пиано.

 

През 2009 г. участието му в съвместен музикален проект е удостоено с приз за най-добро изпълнение на годината в ефира на Швейцарската национална телевизия и с награда на публиката. От 2014 г. Ивайло Ковачев е музикален директор на музея „Йохан Якобс“ в Цюрих.

 

Майсторът на ударните Борис Динев е един от основателите на перкусионен ансамбъл Полиритмия (1976). С тази формация той концертира на множество музикални фестивали в България, цяла Европа, Куба, Тунис и Япония. Свири с всички български симфонични оркестри, както и с много от известните джаз музиканти – Любомир Денев, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Веселин Николов, Милчо Левиев, Антони Дончев и др.

 

В дуо с Теодосии Спасов е гостувал на множество международни сцени. От 1991 г. живее и работи в Люксембург, като преподава в Conservatoire du Nord и в музикалното училище в Ещернах.

 

Оркестър JSO е основан през 1987 г. и с годините дава възможност на млади музиканти да свирят симфонична музика на все по-високо ниво. От 2008 г. оркестърът представлява Швейцария в Европейската федерация на националните младежки оркестри (EFNYO). В Русе музикантите от JSO Bern ще свирят под диригентството на маестро Дружелюб Янакиев, който развива творческия си път като диригент и цигулар.

 

Той завършва Висшето училище за музика и театър в Берн с концертна и солистична диплома по цигулка, след което учи във Висшето училище по изкуствата в Цюрих, дипломирайки се с отличие в две специалности – симфонично и оперно дирижиране. С нестандартните си музикални идеи и експериментаторски дух си спечелва име на един от най-иновативните и креативни млади диригенти в Швейцария. Снимка: Интернет

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design