ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Уникална за страната двойна роботасистирана операция извършиха уролози в Плевен

Здраве
01.09.2019  |  18:50
304

Урологичният екип в плевенската УМБАЛ „Св. Марина“ извърши уникална за страната двойна роботасистирана операция на 57-годишен пациент с две злокачествени заболявания - карцином на простатата и тумор в левия бъбрек. Информация по случая съобщиха от здравното заведение.

Пациентът постъпва в болницата със съмнение за туморен процес в левия бъбрек. Взимат му се простатна биопсия и се извършват скенер и ПЕТ скенер. Установява се карцином на простатата и тумор в долния полюс на левия бъбрек с размери 30 мм. Уролозите доц. д-р Николай Колев и д-р Боян Атанасов, които имат натрупан дългогодишен опит в прилагането на минимално инвазивната хирургия, решават да извършат двете операции на един етап с роботизираната система от последно поколение Da Vinci Xi: радикална простатектомия (отстраняване на цялата простата), с двустранна лимфна дисекция и парциална нефректомия (отстраняване на засегнатата от тумора част от бъбрека), използвайки едни и същи портове на роботизираната система. Част от екипа е и урологът д-р Александар Ванов, както и анестезиолозите доц. д-р Камелия Цветанова и д-р Диана Саръиванова.

Според уролозите, извършили сложната двойна роботасистирана интервенция, с конвенционалната хирургия това не би могло да бъде направено на един етап поради необходимостта от два големи разреза, дългото оперативно време и свързания с операцията травматизъм. При конвенционалната хирургия всички тези фактори неминуемо биха довели до по-бавното възстановяване на пациента и риск от усложнения. Коментарът на доц. Николай Колев и д-р Боян Атанасов по повод на предимствата на роботизираната хирургия за пациентите пред конвенционалната бе: „С роботизираната система операцията беше извършена за четири часа, при минимална кръвозагуба (150 мл), време за топла исхемия 13 мин през 6 порта. На следващия ден пациентът беше в отлична кондиция и бе раздвижен“.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design