ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Увеличават се случаите на чревни инфекции в Плевенско

Здраве
06.08.2019  |  16:14
351

Увеличават се случаите на пациенти с чревни инфекции в област Плевен. Това става ясно от информационния бюлетин на Регионалната здравна инспекция за периода 29 юли – 4 август.

В отдел „Противоепидемичен контрол“ на РЗИ - Плевен, за посочените дни са  регистрирани общо 21 заболявания, срещу 8 за предходния  период. Съобщенията при капковите инфекции са за един случай на варицела. При чревните инфекции регистрираните случаи са общо 18 – съобщенията са за 2 случая на вирусен хепатит, 14 пациенти с ентероколит и двама с ротавирусен гастроентерит. За сравнение през миналия отчетен период са съобщени само четирима пациенти с ентероколит. При епидемиологичните проучвания на чревните инфекциозни заболявания не е доказана причинна връзка с питейната вода.

Заболеваемостта от грип и ОРЗ през периода 29.07. – 04.08.2019 г. за град Плевен е 23.56, срещу 33.81 за периода 22.07. – 28.07.2019 г., като нивото на заболеваемост е в обичайните за сезона граници, информират от инспекцията. От там съобщават и за два случая на сифилис, регистрирани в област Плевен за отчетния период. През Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН са преминали общо 10 лица. Това е повече от предишния отчетен период, става ясно от информацията на РЗИ – Плевен.

 

За качеството на питейната вода

последните изследвания са показали, че вода със завишено ниво на нитрати са пили в село Градина. През периода 29 юли – 4 август са направени изследвания от 9 населени места. 18 са изследваните проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места по показателите, включени в постоянния мониторинг. От тях две не отговарят на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. И двете проби са от село Градина. Там е отчетено завишено съдържание на нитрати –  85,86 mg/l и 89,74 mg/l при норма от 50 mg/l. През отчетния период не са възникнали инциденти, водещи до здравен риск, който да изисква предприемането на специални мерки от страна на РЗИ - Плевен, за преустановяване на водоподаването.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design