ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

В Гулянци празнуваха 150 години училище

Общество
08.11.2018  |  14:11
337

На 1 ноември СУ „Хр. Смирненски” отбеляза 200 години просветно дело и 150 години училище в Гулянци с поредица инициативи и грандиозен концерт. Събитието уважиха зам.-министърът на образованието Петър Николов, Калин Костов от политическия кабинет на министъра на образованието, кметът на община Гулянци Лъчезар Яков, зам.-кметът, секретарят на общината и представители на администрацията, Снежана Георгиева - старши експерт по организация на средното образование в РУО - Плевен, директори на училища и детски градини от общината, бивши директори и учители, ръководители на организации и институции от района.

Празникът започна в училището с вълнуваща среща между гости и домакини. Учителите и учениците бяха подредили изложба от документи, снимки и награди, събрали в себе си частица от впечатляващата школска история. Начало на честването даде Павлина Петрова – главен учител и основен организатор на празника, която прочете Завет към поколенията. Документът бе поставен в капсула на времето и вграден от директора на училището Емилия Кръстева на специално място в главното фоайе. Заветът ще бъде отворен на 200-годишния юбилей през 2068 година. Емилия Кръстева преряза лентата на нова компютърна зала за начален курс, оборудвана с интерактивна дъска, компютри, климатик – подарък от кмета на общината, мултимедия – подарък от Снежана Чочева от издателство „Анубис”. Отец Пламен Линков отслужи водосвет.

Ръководството на училището посади дърво в двора, което да бъде спомен за поколенията от тържествения момент.

Домакини и гости се отправиха към центъра на града с празнично шествие. Химнът „Върви, народе възродени!” огласи Гулянци и малки и големи излязоха да поздравят пъстрото училищно ято. Учениците поднесоха цветя на паметника на загиналите във войните и на Николай Хайтов. Точно в центъра на града към небето полетяха десетки балони, понесли на крилете си мечтите на децата.

Кулминацията на празника беше литературно-музикалната програма, в която ученици и учители споделиха уменията, талантите и обичта си към родното училище със своите гости и гулянската общественост. На сцената оживяха образи от Смирненската поезия и проза, отдадена бе почит към народните будители, зави се вихрушка от танци и песни и оставиха незабравими емоции у всички. В програмата участваха и бивши възпитаници на СУ „Хр. Смирненски”, завършили музикални училища. Финалната песен „Моя страна, моя България” изправи на крака публиката и просълзи не един човек. Бурна емоция предизвика и празничната торта.

Ръководството, колективът и учениците получиха десетки поздравителни адреси, цветя, подаръци. Кметът на общината Лъчезар Яков връчи на училището почетен плакет за принос и подчерта, че общината влага сили и средства, за да поддържа материалната база и да осигури добри условия за обучение и възпитание на децата, но по-трудната и отговорна задача е на ръководството и колектива на училището.

Целият месец октомври в СУ „Хр. Смирненски” мина под знака на юбилея. Бяха проведени: Маратон по четене, рисунка на асфалт „Моето училище”, състезание по химия и биология „Знам и мога”, „Играем заедно” – сплотяващи игри в начален етап, турнир по футбол и баскетбол.

Ръководството на училището награди бившите директори и учители. Беше прожектиран филм за историята на просветното дело в Гулянци. Единодушно бе прието предложението на зам.-директора Евгени Лилов мултимедийната зала в училището да носи името на Преслав Каменов – човека, вложил сърце, душа и труд в построяването на първата школска сграда в Гулянци. Последният ден от юбилейната програма на СУ „Хр. Смирненски” – 30 октомври, беше посветен на народното творчество. Малки и големи разлюляха кръшно българско хоро и показаха, че както са заедно в делника с всичките му трудности, така са заедно и в радостта на празника.

Надя ЛЮБЕНОВА

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design