ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

В област Плевен влизат в сила мерките от оперативния план при грипна епидемия

Здраве
25.01.2019  |  14:47
733
Учениците излизат в едноседмична грипна ваканция, първият учебен ден ще бъде на 6 февруари

Областната оперативна група днес обяви епидемична обстановка по отношение на грип и ОРЗ на територията на Плевенска област, считано от 26 януари. До нормализиране на обстановката влизат в сила мероприятията по Оперативния план за действие в такава ситуация, съобщи д-р Валентин Цанков, директор „Надзор на заразните болести“ в РЗИ Плевен.

Той поясни, че в първите четири дена на тази седмица се наблюдава рязко покачване на заболеваемостта от грип и ОРЗ. Тя е достигнала  266,36 регистрирани случая на 10 000 души население и вече е в епидемични стойности.

„Най-засегната е възрастовата група до 4 г. – 1 028 случая. Следват децата от 5 до 14 г. – 1 019 случая. При другите възрастови групи заболяемостта рязко спада. Изпратили сме в Националния център по заразни паразитни болести проби за вирусологична диагностика – очакваме всеки момент да получим резултатите“, съобщи още д-р Цанков.

Грипната ваканция за учениците започва от 28 януари и ще продължи до 4 февруари. Въвежда се усилен „филтър“ в детските ясли и градини, за да не се допускат в тях малчугани със симптоми на грип и ОРЗ.

В региона най-засегнати са общините Червен бряг, Долна Митрополия, Левски – в тях близо половината от учениците не посещават учебните занятия заради заболяване от грип и ОРЗ.

„За разлика от предходните години, сега имаме случаи, които са тежки и с много усложнения – предимно пневмонии и остра дихателна недостатъчност. За това, не подценявайте заболяването и потърсете навреме лекарска помощ“, призова д-р Цанков.

„Не чакайте да стане тежко и тогава да се лекувате. В момента отделенията в болниците са пълни. Колегите от лечебните заведения разширяват легловата база и правят всичко възможно да поемат заболелите. Призовавам и самите пациенти да не се събират на обществени места и да използват всички възможности да се предпазят. Особено учениците през ваканцията – да си стоят по домовете, иначе мерките, които вземаме, се обезсмислят“, допълни д-р Атанас Гарев, директор на РЗИ – Плевен.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design