ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

Великолепен концерт на Веско Ешкенази с Плевенската филхармония

Култура
24.09.2019  |  15:33
188
Маестро Ешкенази

На 20 септември, само 2 години след впечатляващия концерт на Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев (20 октомври 2017 г.), Плевенската филхармония отново ни срещна със забележителния музикант Веско Пантелеев Ешкенази. За първи път в Плевен той представи „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди и „Четири годишни времена” от Астор Пиацола, обединени в една концертна програма. Със същата програма Веско Пантелеев и Плевенската филхармония се представят и на 24-ти септември в столичната зала „България”, а на 25-и – в Органовата зала в Добрич.

Ярки представители на различни музикални култури и стилове, Вивалди и Пиацола ни дават две различни версии на една и съща тема – безкрайната и вечна красота. Според Веско Ешкенази двете творби се допълват великолепно, изразяват дълбоки чувства и го правят наистина щастлив да ги свири по този начин. Музиката, написана в началото на 18 век в Италия – изящна и поетична, и в средата на 20 век в Аржентина – музика на страсти, на светлина и мрак, на любов и омраза, ни въздейства по специфичен, неподражаем начин. Всеки човек в изпълнената до краен предел зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие” бе развълнуван, запленен и трогнат от силно въздействащото представяне на световноизвестния цигулар като солист и диригент. Той чудесно си партнира с плевенските музиканти, а красивите диалози с концертмайстора Чавдар Вълков и Десислава Костова – водач на виолончелите, бяха пленителни и прецизни. Финото, изискано музициране, богато нюансиране и брилянтна интерпретация бяха възторжено приети от публиката! И този път, както преди 2 години, възхитените плевенски меломани аплодираха дълго магнетичния Веско Ешкенази и Плевенската филхармония и заслужено бяха възнаградени с бис. А ако си спомним мисълта на Виктор Юго, че „музиката изразява това, което не може да бъде изказано с думи, и това, което не може да остане неизказано”, може би ще разберем защо музиканти от неговата висота имат такова въздействие върху хората.

Независимо че сме в началото на творческия сезон, този духовен празник дълго ще се помни и без съмнение ще остави своя ярък отпечатък в културния живот на Плевен.

Августина СЕРАФИМОВА

Снимка: авторът

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design