ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Вижте как в „Медика“ предотвратиха парализа на пациент след инсулт

Общество
19.12.2018  |  16:21
1 201
Лекари поставиха саморазгъващ се стент на 74-годишен и след няколко дни мъжът се възстанови напълно

 Пациент с инсулт се възстанови напълно след поставяне на стент в УМБАЛ „Медика Русе“. Пациентът е приет по спешност  за лечение в отделение по Нервни болести на 13-ти декември. Предния ден той получава симптоми на инсулт – изтръпване и слабост на десни крайници, но пристига в лечебното заведение чак, когато те не отшумяват повече от денонощие. Тъй като началните симптоми се появили преди повече от 4 часа, преди приемането му в болницата, не е било възможно да се проведе венозна тромболиза, което е съвременното етиологично лечение на исхемичния мозъчен инсулт.

Състоянието на 74-годишния пациент се влошава постепенно. Той спира да движи дясната ръка, засилва се слабостта на десния крак до степен да не може да ходи.

След клинично обсъждане с дежурен инвазивен специалист се взема решение на пациента да бъде извършено спешно ендоваскуларно лечение. От изследването се установява високостепенно стеснение на лявата вътрешна сънна артерия, което е причината  за повтарящите се исхемични инциденти. Лекарите поставят саморазгъващ се стент последно поколение. 

Неврологичната симптоматика търпи обратно развитие, пациентът веднага раздвижва обездвижените десни крайници. Само за няколко дни след направената интервенция пациентът се възстановява напълно.  Изписан е без неврологична симптоматика със самостоятелна походка и без слабост на крайниците.

Ендоваскуларното лечение в Русе дава шанс на потърпевшите от инсулт да се възстановят напълно. Специалистите от „Медика” съветват всеки, усетил симптомите на инсулт – изкривяване на лицето, слабост в крайниците и нарушение в речта, да потърси НЕЗАБАВНО медицинска помощ.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design