ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Вижте какво готвят за здравните осигуровки, държавните и общинските болници

Общество
12.09.2018  |  10:37
1 085
Недоволство изразиха от Лекарския съюз и пациентските организации, фармацевтите виждат и добри неща
Снимка: БГНЕС

 

Нов здравноосигурителен модел, предложен от ресорния министър Кирил Ананиев, породи противоречиви мнения в сектора. Предвижда се здравната каса да заплаща лечение до 700 лева, а разходите над тази сума да се покриват от здравни застраховки, които ще бъдат задължителни. Обсъжда се обаче дали техният размер да бъде 2 процента върху дохода, или фиксирана сума от 12 лева на месечна база. Още в първите дни след представянето си новите предложения породиха недоволство сред лекари и пациенти.
 

Идеята е допълнителният процент да се внася при застрахователни компании, коментира пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Така, ако бъде избран първият вариант, вече няма да плащаме 8 процента от осигурителния си доход за здраве, а 10 – като два ще се внасят при застрахователни компании. "Другият вариант е да не е 2% върху дохода, а да бъде като плоския данък - всеки да плаща 12 лева месечно независимо от дохода", посочи д-р Кацаров.

 

Министър Кирил Ананиев е представил идеите си пред лекарския, зъболекарския, фармацевтичния съюз и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. От Лекарския съюз изразиха несъгласие с новите предложения, които все още не са представени официално. Притеснението на лекарите е, че в процеса на формиране на правилата и цените вече влизат нови играчи в лицето на застрахователите, но отпадат съсловните организации.

 

Фармацевтите обаче откриват положителни страни в новите предложения. Председателят на Фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов: "Някои неща са изключително позитивни, ще успокоят системата, ще дадат възможност на пациентите наистина да са фактор в определяне на качеството на това какво се прилага като лечение".

 

Не така смятат пациентските организации. Според Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”, системата има достатъчно пари и към настоящия момент: "Може някой непрекъснато да предлага увеличаване на нещо. Въпросът е, че ние не виждаме реално с какво ще подобри увеличаването на парите. Ние и сега имаме страшно много пари в здравеопазването, страшно много се краде, страшно много се пренасочват средства. Здравеопазването ни е най-лошото в цяла Европа. Държавните чиновници в управлението на тази държава се опитват от най-бедния народ в Европа да изискват, да имат още повече задължения, а Министерство на здравеопазването задължения няма".
 
 

Идеите си здравният министър Кирил Ананиев разкрил и пред някои болнични асоциации. Частните болници обаче не били поканени, добави д-р Николай Болтаджиев, който ги представлява. На срещата с организациите е станало ясно също така, че министерството обмисля държавните и общинските болници да се преобразуват по модела на БДЖ. Не било уточнено обаче какво точно предвижда този модел.


Подготвяла се и друга промяна – в нормативната уредба на Националната здравноосигурителна каса, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Според пациенти обаче по този начин водещи за предписването на терапията ще се окажат финансовите, а не медицинските показания.
Очаква се министърът да представи официално идеите си на кръгла маса в края на месеца.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design