ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Висока вълна по река Дунав идва към Русе и Силистра

Общество
11.06.2019  |  12:18
1 233
Няма опасност от заливане на населени места, заяви Павлин Цонев, директор на АППД в Русе
Снимка: БРЯГ

Висока вълна преминава през българския участък на река Дунав. Въведено е наблюдение на дигите и на хидротехническите съоръжения. Областните управители по местата край реката имат ангажимента да следят прогнозите на АППД и да преценяват какви мерки да вземат.

Директорът на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав Павлин Цонев увери, че няма опасност от заливане на населени места. В момента край Русе нивото е малко над 720 см, а според хидролозите от АППД критични могат да бъдат водни стоежи над 8 метра и половина. Засега такива не се очакват. Нивото на реката в горната част на българския участък започва да спада, докато край Русе и Силистра ще се покачва, най-сериозно с 40 см, ще се вдигне в следващите два дни при Силистра.

При високите нива на реката опасност за корабите представляват множество клони и дънери. Капитан Иван Жеков от „Речен надзор” на Морска администрация в Русе обясни, че тези условия не са необичайни. Особено внимателни трябвало да бъдат капитаните, чиито кораби пътуват срещу течението. Имало разместени от клоните шамандури. Но корабоводителите били опитни и се водели и по технически съоръжения, и според собствения си опит по реката, допълни още капитан Жеков.  Прогнозите на експертите от АППД сочат, че ако няма обилни валежи в Западна Европа, нивото на реката в българската част ще спада . 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design