ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Възстановка, молебен и тържествено заседание за Търновска конституция

България
16.04.2019  |  13:28
403
Началото на сесията беше обявено със звънеца, с който е било открито Учредителното събрание преди 140 години
Снимки: Пресцентър на НС

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева днес постави началото на тържественото заседание във Велико Търново със звънеца, с който е било открито Учредителното събрание преди 140 години.Сградата, построена през 1872 г. от Колю Фичето, днес беше изпълнена с депутатите на 44-то Народно събрание. На дървените пейки в залата са седнали 211 депутати от всички парламентарни групи - ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и "Воля - българските родолюбци".

 

Народните представители бяха посрещнати по традиция с хляб и сол и китка здравец. Те се регистрираха чрез полагане на подписи в присъствени книги, поради липса в сградата на електронна система за регистрация. Кворумът беше установен чрез преброяване на присъстващите от секретарите на Народното събрание. Гласуването беше с вдигане на ръка. Това предаде БТА. Гости на тържественото заседание бяха президентът Румен Радев, министри, представители на съдебната власт, главният прокурор Сотир Цацаров, предишни председатели на парламента, евродепутати, представители на различните вероизповедания в страната и др.

 

Деца от вокална група "Пеещи камбанки" изпълниха акапелно химните на Република България и на Европейския съюз. Гвардейци внесоха тържествено в залата оригинала на Търновската конституция, която е приета на днешния ден преди 140 години, коментира "Дарик". Със сигурност допускаме грешки, трудно постигаме съгласие, но ако си припомняме всекидневно завещаното от строителите на съвременна България, ако всекидневно осъзнаваме величието на тяхното дело, това ще ни направи по-добри и по-достойни служители на българския народ. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при откриването на тържественото заседание на парламента във Велико Търново по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

 

"140-годишнината от приемането на Търновската конституция, която отбелязваме днес, е символ на свобода и желание за независимост". Това написа днес във профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов. Той не присъства на тържественото заседание във Велико Търново заради срещата си с грузинския си колега Мамука Бахтадзе в София.

 

"Днес с чувство на национална гордост си спомняме, че българският народ се справя успешно с предизвикателството да изгради собствени държавни институции и да приеме своя Конституция, полагайки стабилните основи на политическия и правов ред след Освобождението. Първият основен закон е от огромно значение за развитието на страната ни, заради което се отнасяме с дълбоко уважение и почит към историческото дело. Учредителното събрание постига баланс между сблъсъка на идеи и политики и стремежа за единение по националните каузи. Това ключово разбиране за работата в интерес на обществото е еднакво валидно и необходимо днес, така че националният ни девиз "Съединението прави силата" да пренесе силното си послание и за бъдещите поколения", пише българският премиер.

 

По-рано народните представители и гостите на тържествената сесия във Велико Търново наблюдаваха въстановка на събитията от преди 140 години. Те бяха посрещнати в сградата на музея „Възраждане и Учредително събрание“ с китки здравец. Тържествата започнаха с молебен в Катедрален храм „Рождество на Св. Богородица“. На него присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и много народни представители, кметът на Велико Търново Данаил Панов и гости на честването.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design