ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

   

 

За решителното (без)действие по уравнението „процедурен фалит”

Коментар
30.08.2017  |  12:34
1 759

Прекрасно си спомням посрещането на бившия военен мин. („министър на войната”) Ник.Ненч. в РУ „Ангел Кънчев”(март 2015г.). Беше в първите  месеци на кабинета „Борисов2”, а визитата на министъра - по повод откриването на нова специалност „Защита на населението и критичната инфраструктура“, или нещо подобно (в случая това няма значение). Значение има фактът, че при височайшето посещение, от „Бряг” зададохме въпроса  какво прави правителството, за да стабилизира лъсналата пред обществото безстопанствено-собственическа криза (пак спрягаха лиценза) около военната фабрика „Дунарит”?  Ник. Ненч. тогава измънка/изхленчи (извинявам се за израза!)  някаква теза, че това е „държавна тайна”,  че предишните управници са виновни и толкова. За да стигнем до най-новото (без)действие на държавата - да се опита да приложи процедура по „придобиване на дружество „Дунарит” (?!) 

 

Не, не бъркайте придобиването с национализация, макар че може и да се случи точно това! Сегашните решителни действия на кабинет „Борисов3” са в прекрасен синхрон с (и донякъде обясняват) предишните (без)действия на кабинет „Борисов2”, и на всички по-предишни правителства, които прекрасно са знаели истината (по-голямата част от нея) за собствениците на предприятието. Мъжествено и отговорно държавата с наши пари (на данъкоплатеца) ще купи барутната фабрика, която е била „народна” преди приватизацията. Нали разбирате халваджийската ми сметка - продаваме един път народната собственост, превръщаме я в неприкосновена частна собственост. После купувачът  изцежда милиарди левове печалба, залага фабриката на банкерския тезгях и пред свършен факт ни предлага великодушно да си я купим обратно, барабар с кредитите, за да берем гайлето на прекрасните (без)действия на държавността през всичките години - от пишман-приватизацията до тоталната амортизацията на общественото доверие в държавността. Недопустимо било ня#КОЙ да „разфасова” фабриката заради кредитния й портфейл, ама иначе, по думите на мин. на  икономиката Ем.Караник., засега не е необходимо финансиране на дружеството, което "в момента работи изключително добре" (?!).

 

Няколко бързи въпроса: И като работи изключително добре,  КОЕ не му е добре на дружеството и кои са ТЕЗИ, КОИТО си търсят (по закон!) кредитите от „Дунарит”?  Защо това (да  си търсят парите) е недопустимо, след като е допустимо държавата да погаси кредитите? Изобщо, кому е нужно решаването на една нелогическа задача. И ако наистина русенското предприятие има проблеми заради гигантския проблем, наречен Корпоративна търговска банда/банка (КТБ) - къде е спала държавността през всичките години, след като военно-промишленият комплекс е под специално наблюдение и се води на специален отчет при стриктен контрол??? И накрая: ЗАЩО мълчи ЕС, или никой още не се е сетил да задейства контролните механизми на общността, свързани с частната собственост, кредитирането и „специалните” сделки?

 

     Даденото обещание пред протестиращите работници преди няколко седмици за спасяването на „Дунарит” чрез оставка на шефовете му явно не сработи. Затова сега    предлагат  да мислим в нови обороти! За да спрем (дано да е възможно) - евентуално със силата на мисълта(!) - концептуално  програмираната много отдавна машинария, задействала процедурния (очевидно)  фалит на „Дунарит”.

 

До   утре в „От бряг до бряг”.

Ваш: St. Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg  

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design