ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Задържано уникално съкровище, само златният венец е за 2 милиона евро /Снимки/

България
11.10.2018  |  15:19
1 409
Иманярска група изненадана при сделка, арестувани 7, сред тях и човек на ДАНС
златен венец 2 милиона евро
Снимки: МВР

 

Уникално антично златно съкровище е иззето при операция на ГДБОП, проведена съвместно с ДАНС, под наблюдението на Специализираната прокуратура. Задържана е организирана престъпна група, занимавала се с търговия и трафик на културно-исторически ценности. Това съобщиха от МВР. Повдигнати са обвинения на четирима участници в престъпната схема, сред които и служител на териториална служба на ДАНС. Предстои да се гледат и мерките им за задържане с оглед повдигане на обвинения и искане за постоянен арест.

 

По случая в ГДБОП е работено от няколко месеца след получена оперативна информация от ДАНС. За кратко време служителите от сектор „Културно-исторически ценности“ в главната дирекция успяват да доразвият информацията. Постигната е оперативна комбинация за осъществяване на сделка в началото на седмицата в района на Свиленград. Така в момент на реализирането й са задържани седмина, четиримата от които - участници в организираната престъпна група. Единият от заловените е извършвал активна иманярска дейност допреди 15 години, след което се е „издигнал“ в йерархията на престъпния бизнес.

 

Екипите са действали в условията на неотложност по образуваното досъдебно производство. Иззетите предмети – златен венец, гривни, пръстени, торква, огърлие, които са с изключително висока стойност не само в парично, но и в културно-историческо измерение. Според заместник-директора на Националния археологичен музей /НАМ/ на БАН Христо Попов само златният венец  е на стойност 2 милиона евро. До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV  в пр. н. е.

 

Предстоят обстойни експертизи на иззетата находка. По първоначалните данни, правени са опити за продажбата й в Турция. Подробности по разследването съобщиха заместник-главният прокурор Иван Гешев, директорът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов, прокурор Сийка Милева и заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков. По образуваното досъдебно производство и под ръководството на Специализираната прокуратура работата по случая продължава с оглед изясняване и на това откъде са придобити намерените предмети, коментираха от МВР.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design