ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

              
         

Златният купол на Пантеона ще заблести след 3 години

Общество
14.09.2018  |  17:00
467
Ремонтът на сградата ще струва близо 2 милиона лева

Проектът за реконструкция на Пантеона беше представен днес на пресконференция в Регионалния исторически музей в Русе. На брифинга присъстваха кметът на Община Гюргево Николае Барбу, зам.-кметът по европейско развитие на Община Русе д-р Страхил Карапчански, зам.-кметът по комунални дейности и ръководител на проекта Наталия Кръстева, директорът на дирекция „Европейски проекти“ в Община Гюргево и координатор на проекта Янка Мека, представители на екипите и медии.

Ремонтът на Пантеона е част от  проекта „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“. Брифинга  откри зам.-кметът д-р Карапчански, който припомни, че това е поредният проект, който двете общини съвместно ще реализират и подчерта важното значение на трансграничната програма за развитието на регионите в сферата на инфраструктурата, и в областта на туризма.

Кметът Николае Барбу изрази своето задоволство от добрите отношения между двете общини и заяви, че Еврорегион  Русе-Гюргево се отличава със своето  успешно сътрудничество

 

Основните дейности и очакваните резултати от реализацията на проекта бяха представени от Наталия Кръстева. Стана ясно, че ще се  реконструират  два емблематични исторически обекта от двете страни на Дунава - Пантеонът на възрожденците в Русе и Крепостта в Гюргево.

Ремонтните дейности на Пантеона на възрожденците в Русе ще включват преработка на подпорните зидове на главния вход, поставяне на предпазни парапети и отводняване; извършване на вътрешни ремонтни работи; подмяна на съществуващата каменна облицовка; поставяне на външна топло и хидроизолация; осигуряване на външно и вътрешно архитектурно осветление; почистване и подмяна на позлатата на купола.

 

Целта на проекта е общата история на Русе и Гюргево да бъде използвана като основа за създаване на модерни, интегрирани туристически продукти и услуги, които ще бъдат съвместно управлявани и популяризирани. По този начин Еврорегион Русе-Гюргево ще се превърне в атрактивна туристическа дестинация, която привлича туристи както от България и Румъния, така и от други европейски страни.

Проектът се осъществява по Програма „INTERREG V-A Румъния-България“ 2014-2020 г. и е с продължителност 36 месеца. Общата стойност   за двата партньора е 1 426 760  евро (2 790 457  лева). Предвидените средства за Община Русе са в размер 928 182 евро (1 815 338  лева).

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати
© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design